Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto, które zrobisz bez wysiłku. I jest smaczne :)
W dawnych czasach kiedy nie było jeszcze supermarketów, a warzywa nie były og...
Odsłon: 52081
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 143
W dawnych czasach kiedy nie było jeszcze supermarketów, a warzywa nie były og...
Odsłon: 52081
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 143
Składniki
Mleko lekko podgrzać z cukrem. Cukier mieszać, aż do rozpuszczenia. Mleko wystudzić, powinno być troszkę ciepłe. Dodać pokruszone drożdże i 4 łyżki przesianej mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
Po tym czasie wsypać resztę mąki, dwa jaja, sól i wlać roztopione masło. Wyrobić około 10 minut, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Jeżeli zajdzie potrzeba można dodać mąki, ale nie za dożo (gdy dodamy za dużo mąki, ciasto może być za twarde) . Po wyrobieniu ponownie odstawić w ciepłe miejsce na godzinę i nakryć ściereczką. Po godzinie ciasto wyrobić około dwóch minut. Uformować kulki. Następnie każdą rozwałkować na prostokąt. Owijać ciastem pokrojony marcepan.
Pieczemy około 30 minut w 170*-opcja dół bez termoobiegu. Ciasta drożdżowe pieczone z termoobiegiem bardzo wysychają. A nasza drożdżówka ma być pulchna i smaczna. Bardzo łatwo można ją odrywać. Polecam.