Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na świątecznym stole nie może zabraknąć sernika. Proponuję przegotować pyszny sernik na kakaowym spodzie z delikatną migdałową nutką, orzeźwiającym musem z mango i galaretką z wiśniami.
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10464
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3085
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2192
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 851
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10464
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3085
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2192
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 851
Składniki
Mąkę wymieszać z kakao, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem. Następnie dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię, odłożyć do lodówki na pół godziny.
Zmielony twaróg zmiksować z serkiem mascarpone, jajkami i cukrem pudrem. Miksując wsypać proszek budyniowy i startą na tarce jarzynowej masę marcepanową.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, delikatnie wmieszać z masę serową.
Ciasto rozwałkować, wyłożyć na blaszkę z bokami o wymiarach 21x35 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać pokruszonymi herbatnikami, wylać masę serową. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze przez 30 minut, ostudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Galaretki pomarańczowe rozpuścić w szklance gorącej wody, połączyć z musem, dodać sok z cytryny, wymieszać, odłożyć do stężenia. Tężejący mus wylać na zimny sernik i odłożyć do lodówki do stężenia. W międzyczasie galaretkę wiśniową i żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, wymieszać z wiśniami razem z syropem. Lekko tężejącą galaretkę wylać na mus z mango, odłożyć do całkowitego stężenia.