Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na świątecznym stole nie może zabraknąć sernika. Proponuję przegotować pyszny sernik na kakaowym spodzie z delikatną migdałową nutką, orzeźwiającym musem z mango i galaretką z wiśniami.
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23021
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 963
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104832
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 404
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23021
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 963
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104832
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 404
Składniki
Mąkę wymieszać z kakao, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem. Następnie dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię, odłożyć do lodówki na pół godziny.
Zmielony twaróg zmiksować z serkiem mascarpone, jajkami i cukrem pudrem. Miksując wsypać proszek budyniowy i startą na tarce jarzynowej masę marcepanową.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, delikatnie wmieszać z masę serową.
Ciasto rozwałkować, wyłożyć na blaszkę z bokami o wymiarach 21x35 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać pokruszonymi herbatnikami, wylać masę serową. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze przez 30 minut, ostudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Galaretki pomarańczowe rozpuścić w szklance gorącej wody, połączyć z musem, dodać sok z cytryny, wymieszać, odłożyć do stężenia. Tężejący mus wylać na zimny sernik i odłożyć do lodówki do stężenia. W międzyczasie galaretkę wiśniową i żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, wymieszać z wiśniami razem z syropem. Lekko tężejącą galaretkę wylać na mus z mango, odłożyć do całkowitego stężenia.