Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słynne marchewkowe ciasto w nieco odmienionej wersji z jogurtową polewą. :)
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 19307
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8839
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 685
Pyszne medaliony idealne na obiad
Odsłon: 8405
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 19307
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8839
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 685
Pyszne medaliony idealne na obiad
Odsłon: 8405
Składniki
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową (moje nie miały, ale mniejsza z tym). Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę (najlepiej mikserem, ale ja użyłam zwykłej rózgi kuchennej) Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, następnie odsączyć z nadmiaru wody. W osobnej misce wymieszać suche składniki : mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Połączyć ze sobą zawartość obu naczyń. Dodać olej, marchewkę, rodzynki i otręby. Ciasto powinno być gęste. Wymieszać łyżką (nie za długo). Formę o średnicy ok. 23 cm natłuścić i oprószyć bułką tartą. Do formy włożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 40-45 minut. Wystudzić w formie.
Śmietankowy serek ubić z jogurtem i miodem. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody (ja podgrzewałam przez 10 s w mikrofalówce). Następnie wymieszać dokładnie z resztą składników. Tak przygotowaną polewę rozsmarować na wierzchu ciasta. Dowolnie udekorować i ponownie wstawić do lodówki na czas stężenia.