Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto z korzennym aromatem, mocno kakaowe i bakaliowe. Możecie jeśc bez wyrzutów sumienia, jest pełne zdrowej marchewki
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 763
Szybka babka z airfryera jest wyjątkiem w mojej kuchni, bo nie lubimy się z b...
Odsłon: 58
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 763
Szybka babka z airfryera jest wyjątkiem w mojej kuchni, bo nie lubimy się z b...
Odsłon: 58
Składniki
Skłądników wystarcza na foremkę keksówkę, jeśli chcecie większą formę składniki mnożymy razy 2. Jajka rozdzielamy na żółtka i białka. Białka ubijamy z cukrem na pianę. Żółtka ucieramy z olejem lub masłem. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i miksujemy. Dodajemy białka i mieszamy łyżką, aby nie tracić puszystości piany. Na końcu dodajemy startą marchew, bakalie, przypawę piernikową i wszystko dobrze mieszamy. Ciasto jest bardzo gęste. Wkładamy do formy. Ja używam silikonowej, więc nie musiałam wcześniej natłuszczać, ale jeśli macie blaszaną, nasmarujcie olejem lub masłem. Ciasto pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Potem odstawiamy do wystygnięcia.
Jeśli wolicie bardziej rozpustną wersję, możecie polać czekoladową polewą. Jeśli chcecie zobaczyć watości odżywcze ciasta, zapraszam na mojego bloga https://sprytnachochla.blogspot.com