Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto z korzennym aromatem, mocno kakaowe i bakaliowe. Możecie jeśc bez wyrzutów sumienia, jest pełne zdrowej marchewki
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44660
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182099
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 251
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44660
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182099
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 251
Składniki
Skłądników wystarcza na foremkę keksówkę, jeśli chcecie większą formę składniki mnożymy razy 2. Jajka rozdzielamy na żółtka i białka. Białka ubijamy z cukrem na pianę. Żółtka ucieramy z olejem lub masłem. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i miksujemy. Dodajemy białka i mieszamy łyżką, aby nie tracić puszystości piany. Na końcu dodajemy startą marchew, bakalie, przypawę piernikową i wszystko dobrze mieszamy. Ciasto jest bardzo gęste. Wkładamy do formy. Ja używam silikonowej, więc nie musiałam wcześniej natłuszczać, ale jeśli macie blaszaną, nasmarujcie olejem lub masłem. Ciasto pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Potem odstawiamy do wystygnięcia.
Jeśli wolicie bardziej rozpustną wersję, możecie polać czekoladową polewą. Jeśli chcecie zobaczyć watości odżywcze ciasta, zapraszam na mojego bloga https://sprytnachochla.blogspot.com