Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto, które składa się z 6 kruchych miodowych spodów. Każdy jest przełożony masą z dodatkiem karmelu. Orzechy i pokruszony blat na wierzchu ciasta nadają mu oryginalny wygląd. Jeśli lubicie ciasta miodowe, toffi i orzechy to ten przepis jest właśnie dla was!
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 1859
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 3896
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 277
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 180
Buraczki z papryką i cebulą to pyszny i zdrowy dodatek do obiadów. Buraczki s...
Odsłon: 174
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 1859
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 3896
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 277
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 180
Buraczki z papryką i cebulą to pyszny i zdrowy dodatek do obiadów. Buraczki s...
Odsłon: 174
Składniki
Spody: Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od roztopienia masła. Następnie dodajemy cukier puder oraz miód. W oddzielnej miseczce przygotowujemy roztwór sody i octu i dodajemy do masy. Masa ściemnieje. Studzimy ok 10 minut. Do masy dodajemy jaja oraz przesianą mąkę. Gdy będzie już gęste dzielimy na 6 równych części, każdą wałkujemy. Ja zawsze odrysowuję wielkość blaszki na pergaminie, na którym wałkuję każdy blat. Gdy ciasto rozwałkuje się poza linie obcinam je radełkiem. Wtedy mamy pewność, że każdy blat będzie takich samych wymiarów. Każdy spód pieczemy ok 7 minut w 160oC. Spody studzimy. Okrawki ciasta wałkujemy i kroimy na małe kwadraciki (posłużą nam do posypania ciasta). Pieczemy w ten sam sposób co płaty.
Masa: Zaczynamy od ugotowania budyniu. 2 budynie rozrabiamy w 1 szklance mleka. 2 szklanki mleka wlewamy do garnka i zagotowujemy. Rozczyn budyniu wylewamy na goujące się mleko, mieszamy do zgęstnienia. Studzimy. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch. Dodajemy masę kajmakową i dalej ucieramy. Na koniec dodajemy ostudzony budyń. Każdy blat przekładamy masą. Ostatnią, górną warstwą ma być masa. Orzechy rozdrabiamy i łączymy wraz z zapieczonymi kawałkami ciasta. Posypujemy ciasto.