Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na bardzo delikatne naleśniki z dodatkiem jabłka i twarożku. Są troch...
Odsłon: 27
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 134
Ta ryba zawsze musi być na naszym świątecznym stole. I chociaż ryba p grecku...
Odsłon: 114
Przepis ten gości w mojej rodzinie od pokoleń ;) Nie wyobrażam sobie Świąt be...
Odsłon: 33
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 40
Przepis na bardzo delikatne naleśniki z dodatkiem jabłka i twarożku. Są troch...
Odsłon: 27
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 134
Ta ryba zawsze musi być na naszym świątecznym stole. I chociaż ryba p grecku...
Odsłon: 114
Przepis ten gości w mojej rodzinie od pokoleń ;) Nie wyobrażam sobie Świąt be...
Odsłon: 33
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 40
Składniki
Masło spienić, dodać cukier w dalszym ciągu miksując. Dodawać stopniowo pozostałe składniki - jajka, mąkę tortową wymieszana z kakao i przyprawą korzenną, dżem z czarnej porzeczki, letnie mleko z rozpuszczoną sodą. Ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 45 min, do suchego patyczka.
Z jajek i cukru zrobić kogiel-mogiel. Dodać mąkę, dobrze wymieszać i wlać do gotującego się z masłem mleka. Gotować aż masa zgęstnieje.
Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż. Spodni placek umieścić ponownie w foremce i zalać go budyniem. Przykryć drugim plackiem. Wystudzić.
W rondelku rozpuścić masło z cukrem, wodą i kakao. Podgrzewać i mieszać , aż wszystkie składniki ładnie się połączą.
Przestudzoną polewę wylać na zimne ciasto. Można ozdobić gwiazdkami z cukru, albo lukrem z cukru pudru i soku z cytryny. Smacznego.