Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 70
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 46
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 70
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 46
Składniki
Masło spienić, dodać cukier w dalszym ciągu miksując. Dodawać stopniowo pozostałe składniki - jajka, mąkę tortową wymieszana z kakao i przyprawą korzenną, dżem z czarnej porzeczki, letnie mleko z rozpuszczoną sodą. Ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 45 min, do suchego patyczka.
Z jajek i cukru zrobić kogiel-mogiel. Dodać mąkę, dobrze wymieszać i wlać do gotującego się z masłem mleka. Gotować aż masa zgęstnieje.
Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż. Spodni placek umieścić ponownie w foremce i zalać go budyniem. Przykryć drugim plackiem. Wystudzić.
W rondelku rozpuścić masło z cukrem, wodą i kakao. Podgrzewać i mieszać , aż wszystkie składniki ładnie się połączą.
Przestudzoną polewę wylać na zimne ciasto. Można ozdobić gwiazdkami z cukru, albo lukrem z cukru pudru i soku z cytryny. Smacznego.