Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Póki sezon na maliny jeszcze trwa, warto pokusić się o przygotowanie tego wspaniałego ciasta ucieranego, przekładanego sosem malinowym z frostingiem i bezami.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6970
Polecam.
Odsłon: 122
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5284
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2425
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6970
Polecam.
Odsłon: 122
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5284
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2425
Składniki
Ciasto: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem. W dużej misce masło zmiksować z cukrem pudrem. Może to trwać nawet do 10 minut, masa powinna być gładka, jasna i puszysta. Następnie dodawać po jednym jajku cały czas miksując. Mąkę wraz z proszkiem i solą przesiać. Dodawać do masy z masła, cukru i jajek, na przemian z mlekiem, cały czas miksując. Zaczynamy od mąki i mąką powinniśmy zakończyć. Całość powinna być gęsta i gładka. 5 łyżek masy przełożyć do innej miski, dodać barwnik i zmiksować. 1/3 masy przełożyć do tortownicy. Za pomocą małej łyżki zrobić kleksy z czerwonej masy na powierzchni ciasta. Piec przez 40 minut. Powtórzyć czynność dwukrotnie z resztą masy. Ciasta pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Sos malinowy: Maliny wyłożyć na patelnię, dodać cukier wraz z wodą i gotować dopóki owoce nie zgęstnieją. Odłożyć 4 łyżki do frostingu. Do reszty wmieszać mąkę i odstawić do ostygnięcia.
Frosting: Miękkie masło ubić na puch, powinno być jasne i gładkie. Następnie dodawać po kilka łyżek cukru, cały czas miksując. Odłożone maliny przetrzeć przez sitko, tak aby nie zostały żadne pestki. Dodać do frostingu i zmiksować. Frosting włożyć na około 20 minut do lodówki.
Bezy: Piekarnik nagrzać do 110 stopni. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Dobrze schłodzone białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Po przewróceniu miski go góry nogami piana powinna pozostać w miejscu. Jeżeli będzie wystarczająco sztywna, należy ubijać dalej. Powinny być sztywne i błyszczące. Następnie dodawać cukier, po 1-2 łyżki, cały czas miksując. Po dodaniu całego cukru masę przełożyć do szprycy z końcówką zależną od tego, w jakim kształcie mają być bezy.. Powinny mieć średnicę około 2 centymetrów. Wyciskać na papier do pieczenia i piec przez 45-50 minut. Bezy przetrzymywać w suchym miejscu, aby pozostały chrupiące, np. w zamkniętym słoiku.
Całkowicie wystudzone blaty przełożyć sosem malinowym, wierzchnia warstwa powinna zostać czysta. Następnie za pomocą płaskiej szpachli dekoratorskiej, zaczynając od wierzchu tortu rozkładać równomiernie frosting. Ciasto powinno zostać całą noc w lodowce. Przed podaniem udekorować bezami.