Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ciasto skrywa wszystko, czego dusza zapragnie. W końcu nazwa zobowiązuje! Marynarski pocałunek jest pyszniejszy niż buziak sympatii i piękniejszy niż Lazurowe Wybrzeże. Wnętrze tego cudownego deseru skrywa kremowe nadzienie, uzupełnione jagodami, natomiast błękitna galaretka tworzy czarujące wykończenie. Do wykonania ciasta nie potrzebujesz piekarnika, a jagody możesz zastąpić borówkami.
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 29
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 19
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21670
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 81
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 29
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 19
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21670
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 81
Składniki
Przygotuj tortownicę o średnicy ok.21 cm i wysmaruj ją masłem lub olejem. Herbatniki rozkrusz na proszek (w malakserze lub wałkiem do ciasta) i wsyp do miski. Wlej roztopione masło i wymieszaj. Przygotowane ciastka wysyp na dno blaszki i tylną częścią łyżki mocno ugnieć okruszki na dnie i bokach tortownicy. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
Opłucz jagody lub wyjmij do rozmrożenia i zostaw na sicie. We wrzątku rozpuść żelatynę i odstaw do ostygnięcia. Serek utrzyj z cukrem na gładką masę, dodaj śmietanę kremówkę i nadal miksuj do pełnego połączenia. Na końcu dodaj tężejącą żelatynę, sok z cytryny i połowę jagód. Wymieszaj wszystko łyżką i przelej do tortownicy, po czym wyrównaj powierzchnię. Przykryj blaszkę folią i wstaw do lodówki na godzinę.
W tym czasie rozpuść galaretki w 500 ml wrzątku i odstaw do przestygnięcia. Gdy galaretka będzie tężeć, wyjmij ciasto z lodówki, rozsyp na jego wierzchu resztę jagód, ułóż listki mięty i delikatnie zalej całość galaretką. Włóż ciasto do lodówki na 4 godziny lub całą noc. Podawaj schłodzone.