Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto, Batonik z nadzieniem maślankowym z malinami
Szybki i prosty w wykonywaniu sernik na zimno. Delikatny i orzeźwiający za s...
Odsłon: 31
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 110
Duszone żeberka podane z ziemniakami polanymi sosem oraz z marynowanymi ogórk...
Odsłon: 92
Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!
Odsłon: 250
Szybki i prosty w wykonywaniu sernik na zimno. Delikatny i orzeźwiający za s...
Odsłon: 31
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 110
Duszone żeberka podane z ziemniakami polanymi sosem oraz z marynowanymi ogórk...
Odsłon: 92
Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!
Odsłon: 250
Składniki
Rozgrzej piekarnik i przygotuj blachę do pieczenia. Umieść stojak na środku piekarnika i rozgrzej piekarnik do 175°C. Delikatnie posmaruj spód i boki blachy do pieczenia o wymiarach 30 na 43 cm , a następnie wyłóż pergaminem. W dużej misce wymieszaj mąkę, brązowy cukier i sól, używając rąk lub widelca. Powoli skrop masłem i mieszaj widelcem, aż masa będzie wilgotna i krucha. Używając rąk, dociśnij ciasto równomiernie na dole i do góry po bokach blachy do pieczenia. Możesz ozdobić krawędzie, zagniatając je widelcem. Wstaw do lodówki na 15 minut, aby utwardzić ciasto. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 165°C. Ostrożnie umieść ruszt w dolnej trzeciej części piekarnika.
W międzyczasie przygotuj nadzienie: W małej misce wymieszaj mąkę, mąkę kukurydzianą i sól. Odłożyć na bok. W misce miksera stojącego wyposażonego w nasadkę łopatkową (lub w dużej misce, używając miksera ręcznego), ubij masło i cukier razem na średnich obrotach, aż będą super lekkie i puszyste, 3 do 5 minut. Ubij wanilię. Dodawaj jajka po jednym (50g) na raz, dobrze ubijając po każdym dodaniu i zeskrobując boki i dno miski gumową szpatułką, jeśli to konieczne. Zmniejsz prędkość do niskiej i dodaj mieszankę mąki w trzech częściach, ubijając, aż dobrze się połączy. Powoli dodawaj maślankę, ubijając, aż dokładnie się połączą, zeskrobując boki i dno miski, jeśli to konieczne.
Pieczenie: Wlać nadzienie do przygotowanego ciasta. Na wierzchu nadzienia ułożyć maliny, a następnie posypać cukrem. Piecz przez 40 do 45 minut, aż nadzienie będzie złociste i nadęte na brzegach, a środek nie wygląda już na mokry, ale nadal lekko się chwieje podczas potrząsania. Całkowicie ostudzić, a następnie podawać: Przed pocięciem na batoniki odstaw do całkowitego ostygnięcia na ruszcie.