Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste ciasto z soczystymi owocami, który nie ma sobie równych. Przepis na ten wypiek pochodzi ze starego przepiśnika babci Irenki. Maślankowiec, jak sama nazwa wskazuje przygotowujemy z maślanki, która przed dodaniem do ciasta powinna osiągnąć temperaturę pokojową. Robienie ciasta w pośpiechu może skutkować zakalcem, dlatego trzymajcie się wskazówek zawartych w przepisie.
mikser, tortownica 26 cm
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 96
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4453
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 96
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4453
Składniki
Wszystkie składniki do przygotowania ciasta wyciągnij z lodówki minimum godzinę przed przystąpieniem do pracy.
Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia.
Do osobnego naczynia wbij jajka, dodaj cukier. Składniki zmiksuj na puszystą masę. Następnie do mokrych składników dodaj maślankę i olej. Całość wymieszaj.
Suche składniki przesyp do mokrych. Ciasto delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką.
Brzoskwinie umyj, przekrój na pół, usuń pestki, następnie pokrój na mniejsze części.
Tortownicę o średnicy około 26 cm wyściel papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy. Na górę wyłóż pokrojone owoce.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (grzałka góra-dół, bez termoobiegu).
Ciasto z brzoskwiniami wstaw do piekarnika, piecz przez około 45 minut (do suchego patyczka).
Upieczonego maślankowca udekoruj cukrem pudrem. Smacznego!