Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oto jedno z tych ciast, które udają się za każdym razem. Prosty i szybki maślankowiec z rabarbarem to wręcz idealna propozycja do popołudniowej kawy. Jeśli przygotowujesz to ciasto poza sezonem, z powodzeniem możesz sięgnąć po mrożony rabarbar, który w tym wypadku sprawdzi się równie dobrze co świeży.
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 127
Pierogi ruskie uwielbiam od najmłodszych lat, a smak na nie miałam już od daw...
Odsłon: 170
Dzisiaj coś sprawdzonego gdyż kuchnia indyjska jest smaczna i lubiana
Odsłon: 312
Moja dzisiejsza ciap kapusta jest przygotowana do zagęszczonego sosu z pieczo...
Odsłon: 313
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 127
Pierogi ruskie uwielbiam od najmłodszych lat, a smak na nie miałam już od daw...
Odsłon: 170
Dzisiaj coś sprawdzonego gdyż kuchnia indyjska jest smaczna i lubiana
Odsłon: 312
Moja dzisiejsza ciap kapusta jest przygotowana do zagęszczonego sosu z pieczo...
Odsłon: 313
Składniki
Zanim rozpoczniesz przygotowywanie ciasta, wyjmij wszystkie niezbędne składniki, by nabrały temperatury pokojowej. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia do miski i odłóż na bok. Następnie umyj rabarbar i pokrój go na kawałki o grubości 2 cm. Nie musisz obierać łodyg.
Białka jajek oddziel od żółtek i ubij z nich sztywną pianę. Cały czas ubijając, dodaj stopniowo cukier oraz cukier wanilinowy, łyżka po łyżce. Powstanie gęsta, sztywna i błyszcząca piana. Następnie dodawaj żółtka, cały czas ubijając. Na samym końcu, dodaj olej i nadal ubijaj. Piana lekko opadnie, jednak jest to normalne. Do małej miseczki wsyp mąkę, cukry i posiekane masło. Wyrabiaj wszystko palcami, aż do uzyskania ciasta. Zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 minut.
Następnie dodaj maślankę i przesianą wcześniej mąkę. Wszystko razem wymieszaj szpatułką, aż do połączenia się składników. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wlej do formy o wymiarach ok. 32x22 cm. Na samej górze ułóż owoce. Wyjmij z lodówki wcześniej przygotowaną kulkę ciasta i rozdrobnij ją w palcach, uzyskując efekt kruszonki.
Piecz około 1 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni Celsjusza. Piecz w programie bez termoobiegu, sprawdzając od czasu do czasu ciasto patyczkiem. Po upływie godziny, wyjmij ciasto z piekarnika i wystudź. Dla dekoracji możesz oprószyć ciasto cukrem pudrem.