Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Są wypieki, które zaskakują. Człowiek coś tam ukręci w makutrze, coś tam dorzuci, coś tam doprawi, coś tam docukrzy, a potem, już po upieczeniu dziwuje się, jaki to dało świetny efekt. Ten placek jest prawdopodobnie jednym z najlepszych ciast, jakie kiedykolwiek upiekłam, a piekę bardzo dużo. Niesamowicie puszysty, rozkosznie maślano-cytrynowy, a jabłka rozpływają się w ustach. Wierzcie lub nie, ale ¾ blachy zjadłam samodzielnie... na raz... Nie żałuję!
Zdrowe, proste w przygotowaniu, a jakie smaczne. Takie właśnie jest danie z m...
Odsłon: 221
Przepis na wyśmienite, idealnie kruche faworki, z dużą ilością żółtek, bez ko...
Odsłon: 184
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 139
Zdrowe, proste w przygotowaniu, a jakie smaczne. Takie właśnie jest danie z m...
Odsłon: 221
Przepis na wyśmienite, idealnie kruche faworki, z dużą ilością żółtek, bez ko...
Odsłon: 184
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 139
Składniki
PRZYGOTOWUJEMY SIĘ Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni. Dużą, prostokątną formę (około 22 x 30cm) smarujemy dokładnie masłem i wysypujemy bułką tartą. Jabłka obieramy ze skórki, przecinamy na połówki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Każdą połówkę kilkakrotnie nacinamy wzdłuż po zewnętrznej stronie. Podczas pieczenia takie nacięcia delikatnie się rozejdą tworząc uroczy wzorek. Tak przygotowane jabłka obficie skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny.
ROBIMY CIASTO Mąkę pszenną mieszamy z ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, a następnie przesiewamy. Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku i rozmiksowujemy dokładnie. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową, gdyż wtedy będziemy mieć pewność, że masa nam się nie zwarzy. Dorzucamy skórkę otartą z cytryny i znów przez chwilę miksujemy, aby ładnie rozłożyć ją w cieście. Teraz do masy maślanej dodajemy na zmianę, w trzech partiach mąkę wymieszaną z proszkiem oraz śmietanę, za każdym razem łącząc dokładnie składniki tak, aby powstało gęste, jednolite i gładkie ciasto. Tak przygotowane ciasto przekładamy do przygotowanej formy, rozkładamy równomiernie na całej powierzchni i wyrównujemy wierzch. Zostało nam już tylko wyłożyć na jego powierzchni połówki jabłek (nacięciami do góry), lekko dociskając, aby zagłębić je nieco w cieście.
PIECZEMY PLACEK Formę z ciastem wkładamy do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika na 45-55 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od ilości, odmiany i dojrzałości owoców, których użyliśmy. Najlepiej będzie, jeśli po 45 minutach przeprowadzimy „test suchego patyczka” – patyczek wbity w sam środek ciasta powinien być suchy i czysty. Upieczone ciasto zostawiamy na co najmniej godzinę do wystygnięcia w formie.