Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Maślany keks pomarańczowy to wyjątkowo aromatyczne, pełne smaku ciasto, które nie jest skomplikowane w przygotowaniu, a dodatkowo wygląda bardzo efektownie. Dzięki maślanej, kremowej nucie, zyskuje wyjątkowej delikatności i dosłownie rozpływa się w ustach!
mikser, 2 x miska, keksówka, łyżka, wyciskarka do owoców (opcjonalnie)
Oponki dubajskie to deser, który zainspirowała popularność czekolady dubajski...
Odsłon: 624
Sernik cytrynowy to deser o wyjątkowo delikatnej konsystencji i orzeźwiającym...
Odsłon: 29
Cenisz szybko przygotowane desery? Nie lubisz ociekających tłuszczem wypieków...
Odsłon: 2001
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 177
Oponki dubajskie to deser, który zainspirowała popularność czekolady dubajski...
Odsłon: 624
Sernik cytrynowy to deser o wyjątkowo delikatnej konsystencji i orzeźwiającym...
Odsłon: 29
Cenisz szybko przygotowane desery? Nie lubisz ociekających tłuszczem wypieków...
Odsłon: 2001
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 177
Składniki
Do dużej miski przełóż masło z cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym i zetrzyj na gładką masę lub zmiksuj przez kilka minut.
Oddziel żółtka od białek.
Żółtka przełóż do miski z masłem i cukrem. Miksuj kolejne minuty, aby dokładnie się wszystkie składniki wymieszały. Dodaj również jogurtu naturalnego lub śmietany 18%.
Dodaj sok i startą skórkę z 2 pomarańczy. Miksuj składniki, ale na wolnych obrotach.
Składniki suche, takie jak mąka i bakalie wymieszaj ze sobą, dodaj również proszku do pieczenia oraz szczyptę soli.
Oddzielone wcześniej białka ubij na pianę, a następnie dodaj do przygotowanego ciasta. Mieszaj łyżką do połączenia się składników.
Konsystencja ciasta stała się nieco lżejsza, więc przełóż masę do keksówki lub innej blaszki. Uformuj ciasto na jednolitą masę.
Nagrzej piekarnik (góra-dół) na 180 stopni. Formę wysmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia. Piecz około 50-60 minut.
Gdy keks będzie już gotowy, wyłóż go z piekarnika i ostudź.
Wierzch ciasta oprósz cukrem pudrem lub przygotuj pomarańczowy likier.
Wymieszaj cukier puder z sokiem z pomarańczy i wymieszaj na gładką konsystencję. Dodaj wody (ok. 4 łyżki). Nie może być za rzadki, ale również nie za ciężki.
Lukrem polej babkę. Możesz wierzch przyozdobić orzechami lub owocami.