Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche, maślane ciasteczka, które przygotujecie z prostych składników. Są tak dobre, że można się nimi zajadać bez końca. Maszynkowce były niezwykle popularne w czasach PRLu i nadal są chętnie robione przez nasze babcie i mamy. Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe.
maszynka do mielenia mięsa ze specjalną końcówką
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1824
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8384
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 769
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1253658
Polecam.
Odsłon: 1476
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1824
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8384
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 769
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1253658
Polecam.
Odsłon: 1476
Składniki
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier waniliowy, cukier puder, proszek do pieczenia, amoniak i szczyptę soli. Składniki wymieszać. Następnie dodać posiekane masło, smalec, żółtka oraz śmietanę. Składniki wyrobić na jednolitą masę.
Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na noc.
Schłodzone ciasto podzielić na kilka mniejszych części. Do maszynki do mielenia mięsa zamontować specjalną końcówkę do ciastek. Ciasto przepuszczać przez maszynkę.
Maszynkowce piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (termoobieg) przez około 13 minut.
Upieczone ciastka przełożyć na tackę do wystudzenia. Maszynkowce najlepiej przechowywać w metalowej puszcze - wtedy zachowają świeżość i smak nawet do kilku tygodni.