Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mazurek chałwowy na kruchym spodzie wykończony karmelizowanym cukrem brzmi fantastycznie, prawda? I tak właśnie smakuje! Przygotuj tę niecodzienną wersję wielkanocnego ciasta.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5620
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 936
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 239
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27094
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 62
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5620
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 936
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 239
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27094
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 62
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Piecz spód przez około 20–25 minut aż ciasto się zarumieni. Odstaw do całkowitego ostudzenia.
Zrób teraz krem chałwowy. Białą czekoladę podziel w rękach na mniejsze części, a następnie rozpuść w kąpieli wodnej. Mieszaj cały czas. Pokrusz albo podziel ostrym nożem chałwę na mniejsze części. Dodaj do czekolady i mieszaj, dalej podgrzewając, aby składniki się połączyły. Odstaw wtedy chałwę z białą czekoladą na bok. Dodawaj mascarpone stopniowo i miksuj na niskich obrotach. Na koniec wmieszaj szpatułką mleko w proszku. Krótko wymieszaj.
Na ostudzony spód wyłóż równomiernie krem. Wstaw mazurek chałwowy do lodówki na minimum 1 godzinę, by masa się dobrze ściągnęła.
Przed podaniem, posyp wierzch mazurka brązowym cukrem i przy pomocy palnika cukierniczego skarmelizuj go na złoto (opcjonalnie).
Na początku przygotuj spód do mazurka chałwowego. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier puder, sól i pokrojone w kostkę zimne masło. Posiekaj składniki nożem, a następnie rozetrzyj palcami aż powstanie drobna kruszonka. Dodaj żółtka i śmietanę, szybko zagnieć ciasto w jednolitą kulę. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
Rozwałkuj schłodzone ciasto i przełóż do wąskiej i prostokątnej formy o długości około 32 centymetrów. Nakłuj je widelcem.