Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mazurek chałwowy na kruchym spodzie wykończony karmelizowanym cukrem brzmi fantastycznie, prawda? I tak właśnie smakuje! Przygotuj tę niecodzienną wersję wielkanocnego ciasta.
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Piecz spód przez około 20–25 minut aż ciasto się zarumieni. Odstaw do całkowitego ostudzenia.
Zrób teraz krem chałwowy. Białą czekoladę podziel w rękach na mniejsze części, a następnie rozpuść w kąpieli wodnej. Mieszaj cały czas. Pokrusz albo podziel ostrym nożem chałwę na mniejsze części. Dodaj do czekolady i mieszaj, dalej podgrzewając, aby składniki się połączyły. Odstaw wtedy chałwę z białą czekoladą na bok. Dodawaj mascarpone stopniowo i miksuj na niskich obrotach. Na koniec wmieszaj szpatułką mleko w proszku. Krótko wymieszaj.
Na ostudzony spód wyłóż równomiernie krem. Wstaw mazurek chałwowy do lodówki na minimum 1 godzinę, by masa się dobrze ściągnęła.
Przed podaniem, posyp wierzch mazurka brązowym cukrem i przy pomocy palnika cukierniczego skarmelizuj go na złoto (opcjonalnie).
Na początku przygotuj spód do mazurka chałwowego. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier puder, sól i pokrojone w kostkę zimne masło. Posiekaj składniki nożem, a następnie rozetrzyj palcami aż powstanie drobna kruszonka. Dodaj żółtka i śmietanę, szybko zagnieć ciasto w jednolitą kulę. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
Rozwałkuj schłodzone ciasto i przełóż do wąskiej i prostokątnej formy o długości około 32 centymetrów. Nakłuj je widelcem.