Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodka propozycja na wielkanocny stół. Mazurek z przepisu Magdy Gessler wychodzi idealnie kruchy. Wszystko za sprawą dodania do ciasta ugotowanych żółtek i lodowatej wody.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2258
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1374
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 512
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3542
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1196
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2258
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1374
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 512
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3542
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1196
Składniki
Masło w temperaturze pokojowej utrzyj wraz z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodawaj po jednym żółtku i dalej ucieraj. Pod sam koniec wlej wodę, wsyp mąkę i szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Gotowe ciasto owiń w folię spożywczą lub papier do pieczenia i włóż do lodówki na 1 godzinę.
Schłodzone rozwałkuj i przełóż na blaszkę. Jeśli zostanie ci nadmiar ciasta, możesz powykrawać z niego wielkanocne wzory (zajączki, kurczaki).
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 25 minut. Po wyjęciu pozostaw do ostygnięcia.
Przygotuj masę czekoladową. Masło razem ze śmietanką rozpuść na małym ogniu. Dodaj cukier i energicznie zamieszaj. Następnie nie przestając mieszać, wrzuć pokruszoną na mniejsze kawałki czekoladę. Trzymaj na palniku do połączenia się składników. Odstaw do przestygnięcia.
Gotową masę wylej na kruchy spód. Gdy zastygnie, udekoruj pokruszonymi pistacjami.