Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mazurki wielkanocne są pełne smaków, różnych kształtów i wzorów. Te tradycyjne warstwowo są przygotowywane, marmoladami przekładane. Ja mazurki pod moje dzieci zrobiłam, czekoladowy z bakaliami oraz karmelowy, co ciasteczkami ozdobiłam. Wielkiej pracy nie wymagały, ale jest jeden minus, szybko poznikały. Przepis na dwa mazurki o wymiarach ok. 35/11 cm:
1 lub 2 formy podłużne o wymiarach ok. 35/11 cm,
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 7959
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 255
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 95
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2146
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 654
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 7959
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 255
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 95
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2146
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 654
Składniki
Mąkę siekamy z margaryną i cukrem, dodajemy jajka, żółtko i zagniatamy na jednolite elastyczne ciasto. Dzielimy na dwie części, jedną z nich rozwałkowujemy cienko tak, aby pasowała do formy. Brzegi wyrównujemy i dociskamy za pomocą widelca do boków formy, dno ciasta nakłuwamy. Wkładamy na ok. 10 min do zamrażalnika, a drugą część ciasta do lodówki. Pieczemy w 220°C ok. 15 min. Delikatnie wyjmujemy z formy i tę samą czynność powtarzamy z drugą częścią ciasta, z tym że już nie musimy schładzać. Rada: jeśli zostanie ciasto, można powycinać z niego małe ciasteczka np. w formie kwiatków i upiec, ozdobimy nimi mazurek karmelowy.
Mazurek czekoladowo bakaliowy: Morele kroimy w paski, daktyle po długości na połowę, a orzechy prażymy na suchej patelni i jeśli mają skórkę, to zdejmujemy. Czekoladę dzielimy na małe kostki. W rondelku zagotowujemy śmietankę, zdejmujemy z ognia, dodajemy czekoladę i pozostawiamy na ok. 3 min. Następnie trzepaczką energicznie mieszamy do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Czekamy chwilę, żeby masa lekko przestygła, dodajemy masło i ponownie całość mieszamy. Masę przelewamy na przestudzone ciasto i układamy bakalie. Odstawiamy do lodówki na min. 2 godz.
Mazurek karmelowy: Masę przygotowujemy tak samo, jak czekoladową z tym że zamiast masła dodajemy krem karmelowego. Przelewamy na drugie ciasto, na wierzch dodajemy ciasteczka i ozdabiamy posypką cukrową. Odstawiamy do lodówki, do zastygnięcia.