Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mazurki wielkanocne są pełne smaków, różnych kształtów i wzorów. Te tradycyjne warstwowo są przygotowywane, marmoladami przekładane. Ja mazurki pod moje dzieci zrobiłam, czekoladowy z bakaliami oraz karmelowy, co ciasteczkami ozdobiłam. Wielkiej pracy nie wymagały, ale jest jeden minus, szybko poznikały. Przepis na dwa mazurki o wymiarach ok. 35/11 cm:
1 lub 2 formy podłużne o wymiarach ok. 35/11 cm,
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11188
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4923
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1095
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9714
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1448
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11188
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4923
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1095
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9714
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1448
Składniki
Mąkę siekamy z margaryną i cukrem, dodajemy jajka, żółtko i zagniatamy na jednolite elastyczne ciasto. Dzielimy na dwie części, jedną z nich rozwałkowujemy cienko tak, aby pasowała do formy. Brzegi wyrównujemy i dociskamy za pomocą widelca do boków formy, dno ciasta nakłuwamy. Wkładamy na ok. 10 min do zamrażalnika, a drugą część ciasta do lodówki. Pieczemy w 220°C ok. 15 min. Delikatnie wyjmujemy z formy i tę samą czynność powtarzamy z drugą częścią ciasta, z tym że już nie musimy schładzać. Rada: jeśli zostanie ciasto, można powycinać z niego małe ciasteczka np. w formie kwiatków i upiec, ozdobimy nimi mazurek karmelowy.
Mazurek czekoladowo bakaliowy: Morele kroimy w paski, daktyle po długości na połowę, a orzechy prażymy na suchej patelni i jeśli mają skórkę, to zdejmujemy. Czekoladę dzielimy na małe kostki. W rondelku zagotowujemy śmietankę, zdejmujemy z ognia, dodajemy czekoladę i pozostawiamy na ok. 3 min. Następnie trzepaczką energicznie mieszamy do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Czekamy chwilę, żeby masa lekko przestygła, dodajemy masło i ponownie całość mieszamy. Masę przelewamy na przestudzone ciasto i układamy bakalie. Odstawiamy do lodówki na min. 2 godz.
Mazurek karmelowy: Masę przygotowujemy tak samo, jak czekoladową z tym że zamiast masła dodajemy krem karmelowego. Przelewamy na drugie ciasto, na wierzch dodajemy ciasteczka i ozdabiamy posypką cukrową. Odstawiamy do lodówki, do zastygnięcia.