Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po długiej i kapryśnej zimie możemy się cieszyć wiosną, Niektórzy z nas myślami są już przy wielkanocnym stole na którym królują mazurki. Udekorowane z polotem mazurki stwarzają wiosenną atmosferę i pięknie ozdabiają wielkanocny stół. Mały kawałek mazurka czekoladowego podany do kawy lub herbaty to ukoronowanie świątecznej uczty
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 63
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3617
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 132
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 861
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 63
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3617
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 132
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 861
Składniki
Ciasto: 1.Do misy robota wsypujemy przesianą mąkę orkiszową, dodajemy cukier puder, sól, pokrojone masło i żółtka mieszamy krótko do połączenia się składników. 2.Kulę ciasta spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i wkładamy na około godzinę do lodówki. 3 Schłodzone ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkusze papieru do pieczenia i wycinamy dowolny kształt mazurka. 4.Z pozostałego ciasta wycinamy wykrawaczką do ciastek dowolny kształt ciasteczek, którymi robimy dekoracje na mazurku 5. Spód nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180 stopniach około 15 minut. 6 Na podpieczony spód wykładamy masę z czarnej porzeczki, 7.pieczemy przez kolejne 10-15 minut do zarumienienia. Masa z czarnej porzeczki: 8.Do garnka wlewamy sok, dodajemy porzeczki, cukier i skórkę pomarańczową, gotujemy na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. 9. Upieczony mazurek studzimy. Glazura czekoladowa: 10.W kąpieli wodnej podgrzewamy śmietanę, dodajemy pokruszoną czekoladę i cały czas mieszając, doprowadzamy do rozpuszczenia. Nie gotować!!!! 11. Masę czekoladową odstawiamy do zgęstnienia. Krem czekoladowy: 12. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dodajemy śmietanę, doprowadzamy do rozpuszczenia, wstawiamy do lodówki na noc. 13. Schłodzony krem ubijamy ze śmietan-fix. 14. Przestudzoną polewą pokrywamy mazurek z kremu czekoladowego. 15robimy dekoracje z kremu czekoladowego, migdałów i figurek z masy cukrowej lub według uznania.