Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne ciasto do kawki.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 145
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4335
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11763
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6723
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5562
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13848
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 145
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4335
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11763
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6723
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5562
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13848
Składniki
Wykonanie: Z podanych składników wyrobić ciasto drożdżowe ( bez cukru i bakalii|). Ciasto położyć na ściereczkę, luźno zawiązać, następnie włożyć do naczynia z zimną wodą i pozostawić na noc. Po czym wyjąć ze ściereczki, dodać cukier, zagnieść ponownie ciasto, przykryć i odstawić ponownie na godzinę do podrośnięcia. Formę posmarować olejem, przełożyć ciasto, posmarować rozmąconym białkiem jaja, posypać bakaliami wymieszanymi z posiekanymi orzechami i cukrem waniliowym. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni, włożyć mazurek, przykryć folią aluminiową i piec około 40 minut.