Mazurki tradycyjnie pieczemy w okresie Wielkanocnym. Możemy je przygotować na spodzie kruchym, biszkoptowym lub makaronikowym. przekłada się je różnym masami i marmoladą lub dżemem, dekoruje się bakaliami, lukrem lub owocami. Kształty mazurka również mogą być różne, od prostokątnego, poprzesz owalne, trójkątne lub kwadratowe. Jednym z klasycznych mazurków Wielkanocnych jest mazurek kajmakowy, który piekłam po raz pierwszy. Spód z ciasta kruchego, przełożony kwaskowatym dżemem porzeczkowym oraz masą kajmakową. Masą możemy częściowo udekorować ciasto. Polecam!
Mazurek kajmakowy
Składniki
- Składniki na formę 22x32cm:
- Na ciasto kruche:
- 300g mąki pszennej
- 150g masła lub margaryny
- 1 jajko
- 50g cukru pudru
- Na masę kajmakową:
- 120g masła
- 400g masy kajmakowej
- Dodatkowo:
- kilka łyżek kwaskowatego dżemu (np. z czarnej porzeczki)
- orzechy, morele suszone, płatki migdałowe do dekoracji
Składniki
- Składniki na formę 22x32cm:
- Na ciasto kruche:
- 300g mąki pszennej
- 150g masła lub margaryny
- 1 jajko
- 50g cukru pudru
- Na masę kajmakową:
- 120g masła
- 400g masy kajmakowej
- Dodatkowo:
- kilka łyżek kwaskowatego dżemu (np. z czarnej porzeczki)
- orzechy, morele suszone, płatki migdałowe do dekoracji

Etapy przygotowania
Ciasto: z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto, owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkowujemy na prostokąt 1cm większy od wymiarów formy, przekładamy do blaszki, dociskamy palcami. Ciasto nakłuwamy widelcem, wkładamy do lodówki na czas nagrzewania piekarnika. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, przed włożeniem ciasta do piekarnika smarujemy je dżemem. Pieczemy około 20 minut (aż boki nabiorą złotego koloru). Wyciągamy i zostawiamy do ostudzenia

Masa: masło ucieramy na jasną, puszystą masę, dodajemy po łyżce kajmaku. 2/3 masy rozprowadzamy na ostudzonym cieście, wyrównujemy nożem lub szpatułką. Pozostały krem przekładamy do szprycy i dekorujemy mazurek. Posypujemy orzechami, z moreli i płatków migdałowych układamy kwiatuszki. Przechowujemy w lodówce.
Przepis w Waszym wykonaniu (15)


Komentarze do przepisu (8)
Ostatnio komentowane przepisy

Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 537

Ciasto jest pyszne. Można powiedzieć też, że zdrowe.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Orzechy
- Fistaszki
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 849

Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1600

Pyszny, szybki i łatwy w przygotowaniu bigos.
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Buliony
- Warzywa
- Kapusta
- Mięso
- Przyprawy
- Kiełbasy
Odsłon: 758
Malinowy Puch to ciasto na cienkim biszkopcie, z musem malinowym, herbatnikam...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Owoce
- Nabiał
- Jajka
- Ciasta
Odsłon: 10841
Ostatnio komentowane przepisy

Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 537

Ciasto jest pyszne. Można powiedzieć też, że zdrowe.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Orzechy
- Fistaszki
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 849

Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1600

Pyszny, szybki i łatwy w przygotowaniu bigos.
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Buliony
- Warzywa
- Kapusta
- Mięso
- Przyprawy
- Kiełbasy
Odsłon: 758
Malinowy Puch to ciasto na cienkim biszkopcie, z musem malinowym, herbatnikam...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Owoce
- Nabiał
- Jajka
- Ciasta
Odsłon: 10841



Składniki
- Składniki na formę 22x32cm:
- Na ciasto kruche:
- 300g mąki pszennej
- 150g masła lub margaryny
- 1 jajko
- 50g cukru pudru
- Na masę kajmakową:
- 120g masła
- 400g masy kajmakowej
- Dodatkowo:
- kilka łyżek kwaskowatego dżemu (np. z czarnej porzeczki)
- orzechy, morele suszone, płatki migdałowe do dekoracji
Ciasto: z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto, owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkowujemy na prostokąt 1cm większy od wymiarów formy, przekładamy do blaszki, dociskamy palcami. Ciasto nakłuwamy widelcem, wkładamy do lodówki na czas nagrzewania piekarnika. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, przed włożeniem ciasta do piekarnika smarujemy je dżemem. Pieczemy około 20 minut (aż boki nabiorą złotego koloru). Wyciągamy i zostawiamy do ostudzenia
Masa: masło ucieramy na jasną, puszystą masę, dodajemy po łyżce kajmaku. 2/3 masy rozprowadzamy na ostudzonym cieście, wyrównujemy nożem lub szpatułką. Pozostały krem przekładamy do szprycy i dekorujemy mazurek. Posypujemy orzechami, z moreli i płatków migdałowych układamy kwiatuszki. Przechowujemy w lodówce.
A u mnie wyszedł zakalec.. Czemu? Niedokładnie ponakłuwałam, czy za dużo dżemu... ? W smaku pycha, tylko wizualnie zonk...
dziękujemy :)
jasne, że można znależć w sieci https://www.google.co.uk/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=masa%20kajmakowa%20przepis ale którą patusia5 zastosowała? zgaduj zgadula
jak się taką masę robi? czy trzeba gdzieś kupić?
jakich uszczypliwości? samotny ojciec chce zrobić z córką mazurka, którego zdjęcie się wydało najwspanialsze i tu nagle w przepisie 'masło z masła zrobić :(