Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasto idealnie komponuje się z z wilgotną masą makową i polewą z białej czekolady.
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 115
Kotlety z kurek nie są z pewnością typowym wykorzystaniem tych aromatycznych...
Odsłon: 868
Mega puszyste i delikatne rogaliki drożdżowe nadziewane masą kajmakową. Ideal...
Odsłon: 159
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 115
Kotlety z kurek nie są z pewnością typowym wykorzystaniem tych aromatycznych...
Odsłon: 868
Mega puszyste i delikatne rogaliki drożdżowe nadziewane masą kajmakową. Ideal...
Odsłon: 159
Składniki
Ciasto: Masło ścieramy na tarce. Masło, mąkę, starte na drobnej tarce ugotowane żółtka oraz surowe żółtka szybko zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt suche dodajemy trochę kwaśnej śmietany. Odstawiamy do lodówki na godzinę. Ciasto wałkujemy, wykładamy nim formę. Środek ciasta nakłuwamy widelcem. Ciasto podpiekamy w 180-190 stopniach C, przez 10-15 minut. Masa makowa: Mleko podgrzewamy z cukrem i masłem, wsypujemy mak i krótko gotujemy, aż masa zgęstnieje. Do gorącej masy wkruszamy czekoladę, mieszamy. Dodajemy miód, rum, olejek migdałowy, kaszkę orkiszową i migdały, mieszamy. Do przestudzonej masy makowej wbijamy jajka i ponownie dokładnie mieszamy. Na podpieczone ciasto wykładamy masę makową i pieczemy jeszcze przez 30 minut w 180 stopniach C. Ganache z białej czekolady: W rondelku podgrzewamy śmietankę. Gorącą śmietanką zalewamy pokruszoną czekoladę, mieszamy, aż czekolada połączy się ze śmietanką. Polewę wylewamy na przestudzone ciasto. Wierzch dekorujemy według uznania. Ciasto najlepiej kroi się na drugi dzień, gdy masa i ganache dobrze zastygną.