Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Inna odmiana tradycyjnego mazurka. zamiast ciasta kruchego - wafel. mało przy nim pracy, a smak ... nieziemski, polecam ;-)
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 211
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 395
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 211
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 395
Składniki
Blachę o wymiarach 32 x 23 cm wyłozyć papierem do pieczenia. Wafel przyciąć do wielkości formy i wyłozyć na dno.
Zmielone migdały wymieszać z cukrem pudrem, 3 białkami i aromatem migdałowym, do otrzymania jednolitej pasty.
W osobnej misce ubić resztę białek na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i nadal ubijać. Ubitą pianę wymieszać z pastą migdałową delikatnie szpatułką w trzech turach, tylko do połączenia składników. Masę wyłożyć na wafel, wyrównać.
Piec w temp. 165 stopni ok. 40 min. Wyjąć, wystudzić. Wyjąć z blachy, usunąć papier i przełozyć na talerz. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę ze śmietanką. Polewę wylać na mazurka i wyrównać. Udekorować dowolnie zanim polewa zastygnie.
Smacznego :-)