Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mazurek na kruchym cieście z polewą z płatków róży.
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2135
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9730
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3426
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6830
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2135
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9730
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3426
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6830
Składniki
Ciasto: Masło ścieramy na tarce. Masło, mąkę, starte na drobnej tarce ugotowane żółtka oraz surowe żółtka szybko zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt suche dodajemy trochę kwaśnej śmietany. Odstawiamy do lodówki na godzinę. Ciasto wałkujemy, brzegi odcinamy radełkiem tak by powstał kwadrat lub prostokąt. Brzegi ciasta smarujemy białkiem. Z resztek ciasta robimy rant ciasta. Środek ciasta nakłuwamy widelcem. Ciasto pieczemy na złoty kolor w 180-190 stopniach C. Polewa: Gdy ciasto się piecze przygotowujemy polewę. Do rondelka wlewamy kwaśną śmietanę, dodajemy pokruszoną czekoladę i wsypujemy szczyptę soli. Gdy czekolada się rozpuści dodajemy konfiturę z płatków róży, mieszamy, aż się składniki połączą. Polewę studzimy. Wykończenie: Na przestudzony kruchy spód wylewamy przestudzoną polewę. Gdy polewa przestygnie ozdabiamy mazurka ulubionymi posypkami lub bakaliami. Gotowego mazurka zawijamy w folię spożywczą, by nie obsychał. Podając tradycyjnie kroimy w kwadraty lub prostokąty.