Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mazurek na kruchym cieście z polewą z płatków róży.
Pyszny, szybki i łatwy w przygotowaniu bigos.
Odsłon: 95
Malinowy Puch to ciasto na cienkim biszkopcie, z musem malinowym, herbatnikam...
Odsłon: 315
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1208
Tradycyjny bigos to danie, którego głównym składnikiem jest kapusta. I w tym...
Odsłon: 149
Pyszny, szybki i łatwy w przygotowaniu bigos.
Odsłon: 95
Malinowy Puch to ciasto na cienkim biszkopcie, z musem malinowym, herbatnikam...
Odsłon: 315
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1208
Tradycyjny bigos to danie, którego głównym składnikiem jest kapusta. I w tym...
Odsłon: 149
Składniki
Ciasto: Masło ścieramy na tarce. Masło, mąkę, starte na drobnej tarce ugotowane żółtka oraz surowe żółtka szybko zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt suche dodajemy trochę kwaśnej śmietany. Odstawiamy do lodówki na godzinę. Ciasto wałkujemy, brzegi odcinamy radełkiem tak by powstał kwadrat lub prostokąt. Brzegi ciasta smarujemy białkiem. Z resztek ciasta robimy rant ciasta. Środek ciasta nakłuwamy widelcem. Ciasto pieczemy na złoty kolor w 180-190 stopniach C. Polewa: Gdy ciasto się piecze przygotowujemy polewę. Do rondelka wlewamy kwaśną śmietanę, dodajemy pokruszoną czekoladę i wsypujemy szczyptę soli. Gdy czekolada się rozpuści dodajemy konfiturę z płatków róży, mieszamy, aż się składniki połączą. Polewę studzimy. Wykończenie: Na przestudzony kruchy spód wylewamy przestudzoną polewę. Gdy polewa przestygnie ozdabiamy mazurka ulubionymi posypkami lub bakaliami. Gotowego mazurka zawijamy w folię spożywczą, by nie obsychał. Podając tradycyjnie kroimy w kwadraty lub prostokąty.