Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
U każdego znajdzie się przepis przekazywany od pokoleń. U mnie jest to właśnie przepis na mazurka tradycyjnego, którego piekła moja prababcia, piecze babcia, mama no i ja. Ten mazurek to nr. 1 wśród ciast, które najbardziej lubię. Najlepszy z najlepszych. Obowiązkowo nie może go zabraknąć na każde Święta :)
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 715
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 580
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 360
Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...
Odsłon: 3529
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 715
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 580
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 360
Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...
Odsłon: 3529
Składniki
Masło roztapiamy z miodem. W misce ubijamy jajka z cukrem, dodajemy roztopione masło, mąkę z proszkiem i sodą i śmietanę. Dokładnie zarabiamy, a następnie dzielimy na 3 części. Każdą z części rozwałkowujemy na blaszce o wymiarach ok. 30/23 cm (zwykła, duża blacha) i pieczemy 20 minut w 180*C. Spody dokładnie studzimy (oddzielone od siebie papierem do pieczenia).
Gotujemy grysik. Mieszamy mleko z cukrem i grysikiem i doprowadzamy do wrzenia. Chwilę gotujemy, aby zgęstniało i odstawiamy do ostudzenia. Gdy grysik jest już przestudzony, ale nadal lekko ciepły dodajemy masło i mieszamy, aby się rozpuściło, studzimy całkowicie. Następnie dodajemy żółtko z odrobiną białka, alkohol, sok z cytryny i wszystko miksujemy na najmniejszych obrotach (tylko do połączenia składników!)
Na 1 spód wykładamy powidła, przykrywamy kolejnym ciastem, przekładamy masą grysikową, przykrywamy ostatnim plackiem. polewamy czekoladą i posypujemy kokosem. Ciasto musi poleżeć tak 1 dzień, aby zmiękło. Na 2 dzień jest przepyszne.
zdj