Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
U każdego znajdzie się przepis przekazywany od pokoleń. U mnie jest to właśnie przepis na mazurka tradycyjnego, którego piekła moja prababcia, piecze babcia, mama no i ja. Ten mazurek to nr. 1 wśród ciast, które najbardziej lubię. Najlepszy z najlepszych. Obowiązkowo nie może go zabraknąć na każde Święta :)
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1768
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 264
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21766
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1768
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 264
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21766
Składniki
Masło roztapiamy z miodem. W misce ubijamy jajka z cukrem, dodajemy roztopione masło, mąkę z proszkiem i sodą i śmietanę. Dokładnie zarabiamy, a następnie dzielimy na 3 części. Każdą z części rozwałkowujemy na blaszce o wymiarach ok. 30/23 cm (zwykła, duża blacha) i pieczemy 20 minut w 180*C. Spody dokładnie studzimy (oddzielone od siebie papierem do pieczenia).
Gotujemy grysik. Mieszamy mleko z cukrem i grysikiem i doprowadzamy do wrzenia. Chwilę gotujemy, aby zgęstniało i odstawiamy do ostudzenia. Gdy grysik jest już przestudzony, ale nadal lekko ciepły dodajemy masło i mieszamy, aby się rozpuściło, studzimy całkowicie. Następnie dodajemy żółtko z odrobiną białka, alkohol, sok z cytryny i wszystko miksujemy na najmniejszych obrotach (tylko do połączenia składników!)
Na 1 spód wykładamy powidła, przykrywamy kolejnym ciastem, przekładamy masą grysikową, przykrywamy ostatnim plackiem. polewamy czekoladą i posypujemy kokosem. Ciasto musi poleżeć tak 1 dzień, aby zmiękło. Na 2 dzień jest przepyszne.
zdj