Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mazurek Wielkanocny to tradycyjne ciasto którego nie może zabraknąć na Wielkanocnym stole!!! Moja rodzina kocha ten Mazurek. Moi znajomi kochają ten Mazurek więc pokochasz i Ty ten mazurek Klasyczny mazurek to ciasto na półkruchym spodzie ze słodką kremową masą czekoladową, polewą i bakaliami. Przepis przedstawiany na tym filmie jest prosty i szybki więc nikt nie powinien mieć z nim większego problemu, więc zachęcam Cię to odrobiny relaksu w kuchni i zaskoczenia domowników pysznym tradycyjnym ciastem, którego nie powinno zabraknąć na Wielkanocnym stole.
Oponki dubajskie to deser, który zainspirowała popularność czekolady dubajski...
Odsłon: 637
Sernik cytrynowy to deser o wyjątkowo delikatnej konsystencji i orzeźwiającym...
Odsłon: 29
Cenisz szybko przygotowane desery? Nie lubisz ociekających tłuszczem wypieków...
Odsłon: 2035
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 179
Oponki dubajskie to deser, który zainspirowała popularność czekolady dubajski...
Odsłon: 637
Sernik cytrynowy to deser o wyjątkowo delikatnej konsystencji i orzeźwiającym...
Odsłon: 29
Cenisz szybko przygotowane desery? Nie lubisz ociekających tłuszczem wypieków...
Odsłon: 2035
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 179
Składniki
Cały przepis oraz sposób przygotowania przedstawiam na filmie poniżej:) zachęcam również do odwiedzin i subskrybowania mojego kanału Youtube - Gotuj z klasą MAZUREK WIELKANOCNY. Ciasto: Do naczynia dodajemy kolejno: 400g mąki pszennej. 100g cukru pudru. 2 łyżki kwaśnej śmietany. 2 żółtka. 200g masła. Ciasto wyrabiamy ręcznie bo jesteśmy "RAMBO".:D Po wyrobieniu, ciasto zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość 5 milimetrów. Naczynie w kształcie jajka wykładamy papierem do pieczenia i wycinamy ciasto w tym samym kształcie. Z reszty masy robimy kulki i umieszczamy je na krawędziach ciasta. Kulki dociskamy i całość pieczemy w piekarniku 25 minut w temperaturze 200 stopni. W między czasie zrobimy masę czekoladową która wypełni naszego Mazurka: gotujemy kolejno: 250ml śmietanki. 30g cukru. 250g czekolady. 45g masła. Po upieczeniu wykładamy Mazurka na talerz i wylewamy czekoladę. Odstawiamy do wystygnięcia. (najlepiej na cały dzień) Mazurka dekorujemy ulubionymi orzechami, czekoladowymi zajączkami i jajkami. W tym wypadku użyłem prażonych migdałów ale możesz użyć wszystkiego co zadowoli oko i podniebienie:) Dziękuję za odwiedziny i życzę smacznego:)