Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czas zacząć słodkie przygotowania do Wielkanocy :) Dzisiaj przepis na przepysznego mazurka z domową krówką i czekoladą. Po prostu pychota.
Przepis dnia
Wspaniała, aromatyczna i wilgotna cytrynowa babka z cukinią powstała przy oka...
Odsłon: 491
Idealne na śniadanie lub podwieczorek
Odsłon: 449
Przepis dnia
Wspaniała, aromatyczna i wilgotna cytrynowa babka z cukinią powstała przy oka...
Odsłon: 491
Idealne na śniadanie lub podwieczorek
Odsłon: 449
Składniki
Wszystkie składniki na krówkę wkładamy do patelni i wysmażamy do uzyskania gęstej masy.
Składniki na ciasto zagniatam. Ciasto rozwałkowuję i wykładam wysmarowaną tortownicę (26 cm) zgrabnie formując boczki, dno nakłuwam widelcem. Ciasto wstawiam do zamrażarki na 15-20 minut. Nagrzewam piekarnik do 180 stopni, wyciągam ciasto z zamrażarki i wstawiam do piekarnika na 15-20 minut, aż się zarumieni.
Kiedy ciasto ostygnie, smaruję je dżemem, następnie rozkładam na cieście krówkę.
Śmietankę zagotowuję w garnku, ściągam z ognia i dodaję połamaną czekoladę i miód. Odstawiam na chwilę. Następnie mieszam wszystko do uzyskania jednolitej masy i wylewam na krówkę. Mazurka trzeba przyozdobić. U mnie jest to czekolada i skręcone paski suszonego mango. Mazurka odstawiam do zastygnięcia. Smacznego :)