Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wielu z nas nie potrafi sobie wyobrazić Wielkanocy bez mazurków. Niestety, tylko nieliczni mają dość czasu i talentu, by je misternie zdobić, a przecież to właśnie różni je od zwykłej tarty na kruchym spodzie. Nie wszyscy też lubią słodkości pełne lukru i sztucznych barwników. A gdyby tak upiec nietypowy mazurek z dżemem? Będzie pyszny jak kruche rogaliki z kwaskowym farszem, a niecodzienny wygląd można nadać mu w bardzo prosty sposób.
Forma 25x40 cm
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9544
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1097
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4428
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 181
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20803
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9544
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1097
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4428
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 181
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20803
Składniki
Przesiej na stolnicę mąkę i cukier puder. Dołóż pokrojone w kostkę masło. Przesiekaj składniki długim nożem. Dodaj żółtka i śmietanę. Energicznie zagnieć składniki na jednolite, gładkie ciasto.
Jeśli dysponujesz mikserem planetarnym, możesz też wszystkie składniki umieścić w jego misie i wyrobić hakiem. Ciasto uzyska wówczas formę grubej kruszonki, którą wystarczy krótko zagnieść na jednolita masę.
Podziel ciasto na dwie części, mniej więcej w proporcji 3:1. Uformuj z ciasta kule, owiń je folią spożywczą i włóż na pół godziny do lodówki.
Natłuść i oprósz mąką formę wymiarach 25x40 cm. Rozwałkuj większą porcję ciasta na gruby prostokąt wielkości blaszki. Z drugiej części ciasta utocz wałeczki o średnicy około 1 cm.
Przełóż prostokąt ciasta do formy. Wałeczki ułóż na wierzchu w szachownicę. Lekko dociśnij je do ciasta. Wgłębienia, które powstały, wypełnij dżemem. Całość posmaruj roztrzepanym białkiem.
Wstaw mazurek do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 15-20 minut ciasto się zarumieni.