Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo prosty w wykonaniu mazurek, na bazie kruchego ciasta shortbread.
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 1171
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 19
Maje wnuki je uwielbiają, mogą też zagościć na stole świątecznym.
Odsłon: 30
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 1171
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 19
Maje wnuki je uwielbiają, mogą też zagościć na stole świątecznym.
Odsłon: 30
Składniki
Ciasto kruche: Mocno maślane ciasto kruche zwane shortbread. Masło powinno być miękkie, i w temperaturze około 21-23 stopni. Masło utrzyj razem z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Dodaj oba rodzaje mąki i całość dokładnie ugnieć (możesz do tego celu wykorzystać robota kuchennego). Gdy ciasto będzie miało już jednolitą i stabilną konsystencję, rozwałkuj je między 2 arkuszami papieru do pieczenia, na grubość 1 cm.
Z ciasta kruchego uformuj prostokąt (ciasto i tak się nieco rozleje podczas pieczenia). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez około 20 minut (ciasto powinno nabrać złotego koloru). Po upieczeniu nożem dotnij ciasto by było proste. Zrób to jeszcze gdy będzie gorące bo jak wystygnie zrobi się twardsze i będzie ci trudniej je pokroić.
Na wystudzonym kruchym spodzie rozsmaruj konfiturę i wstaw ciasto do zamrażarki najlepiej na 2-3 godziny. Dżem się nieco zmrozi i podczas rozsmarowywania kajmaku nie pobrudzi reszty ciasta.
Podgrzej kajmak. Stanie się on nieco płynniejszy. Rozsmaruj masę na dżemie z czarnej porzeczki. Zewnętrzne krawędzie udekoruj płatkami migdałów. Z czekolady możesz stworzyć dowolny napis lub dekorację.