Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Większość przepisów na mazurka zawiera tylko jedno ciasto, masę i jest bogato zdobiony. U mnie w domu mazurek też zawsze był z masą ale zawierał aż trzy ciasta. Taki właśnie, rodzinny przepis mam dzisiaj dla Was. Dla mnie jest to mazurek idealny, chodź innych też nie odmawiam ;)
Pyszne. Szybko i łatwo się je robi. A później... do deserów, do ciast, do zaj...
Odsłon: 5478
Takie ogórki konserwowe bardzo dobrze smakują. Polecam.
Odsłon: 1037
Pyszne. Szybko i łatwo się je robi. A później... do deserów, do ciast, do zaj...
Odsłon: 5478
Takie ogórki konserwowe bardzo dobrze smakują. Polecam.
Odsłon: 1037
Składniki
Wymiary formy 30 cm x 25 cm Mąkę na ciasto przesiewamy. Dodajemy jajka, cukier, miód, sodę i pokrojone w kostkę masło. Zagniatamy na gładkie ciasto i dzielimy na 3 równe części. Wyklejamy nimi 3 takie same blachy do pieczenia (można również rozwałkować). Każdy z nich pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C z termoobiegiem przez około 15-20 minut lub do momentu zarumienienia się ciasta. Upieczone blaty ciasta pozostawiamy do wystudzenia.
Mąkę tortową (na masę) i ziemniaczaną mieszamy w 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy z cukrem do momentu aż ten całkowicie się rozpuści. Dodajemy rozrobione mąki, podgrzewamy mieszając do zagotowania. Gasimy ogień i dodajemy pokrojoną na małe kawałki margarynę. Całość dokładnie miksujemy na niskich obrotach do momentu całkowitego rozpuszczenia się margaryny. Ciasta smarujemy od razu gorącą masą.
Na dolny blat wykładamy 2/3 masy, przykrywamy drugim blatem, który smarujemy masą krówkową na nią kładziemy ostatni blat ciasta i smarujemy go pozostałą masą. Górę obsypujemy podprażonymi na suchej patelni migdałami. Smacznego ;)