Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Większość przepisów na mazurka zawiera tylko jedno ciasto, masę i jest bogato zdobiony. U mnie w domu mazurek też zawsze był z masą ale zawierał aż trzy ciasta. Taki właśnie, rodzinny przepis mam dzisiaj dla Was. Dla mnie jest to mazurek idealny, chodź innych też nie odmawiam ;)
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 219
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1021
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 512
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666492
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 219
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1021
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 512
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666492
Składniki
Wymiary formy 30 cm x 25 cm Mąkę na ciasto przesiewamy. Dodajemy jajka, cukier, miód, sodę i pokrojone w kostkę masło. Zagniatamy na gładkie ciasto i dzielimy na 3 równe części. Wyklejamy nimi 3 takie same blachy do pieczenia (można również rozwałkować). Każdy z nich pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C z termoobiegiem przez około 15-20 minut lub do momentu zarumienienia się ciasta. Upieczone blaty ciasta pozostawiamy do wystudzenia.
Mąkę tortową (na masę) i ziemniaczaną mieszamy w 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy z cukrem do momentu aż ten całkowicie się rozpuści. Dodajemy rozrobione mąki, podgrzewamy mieszając do zagotowania. Gasimy ogień i dodajemy pokrojoną na małe kawałki margarynę. Całość dokładnie miksujemy na niskich obrotach do momentu całkowitego rozpuszczenia się margaryny. Ciasta smarujemy od razu gorącą masą.
Na dolny blat wykładamy 2/3 masy, przykrywamy drugim blatem, który smarujemy masą krówkową na nią kładziemy ostatni blat ciasta i smarujemy go pozostałą masą. Górę obsypujemy podprażonymi na suchej patelni migdałami. Smacznego ;)