Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeden z najpyszniejszych mazurków jakie robiłam :) Kruche, maślane ciasto, obłędny krem angielski - lemon curd, na bazie soku z cytryny, jajek i masła, chrupiące bezy i kwaskowate maliny. Połączenie idealne.
Uwielbiam młodą kapustkę pod każdą postacią, jest wdzięcznym produktem do wsz...
Odsłon: 3299
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 104
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 263
Uwielbiam młodą kapustkę pod każdą postacią, jest wdzięcznym produktem do wsz...
Odsłon: 3299
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 104
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 263
Składniki
Ciasto: Mąkę przesiać z cukrem pudrem i solą. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i posiekać. Dodać żółtko i wodę. Szybko zagnieść ciasto ręcznie lub w robocie. Ciasto owinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na ok. 40 minut do schłodzenia. Schłodzone ciasto rozwałkować na wymiar formy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy, docisnąć do spodu, nadmiar ciasta ściąć nożem. Spód ciasta nakłóć kilkukrotnie widelcem. Na cieście ułożyć arkusz papieru i obciążyć ciasto np. suchą fasolą lub ceramicznymi kulkami. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec ok. 15 minut. Po tym czasie zdjąć obciążenie i dopiec ciasto przez ok. 20 minut. Ciasto wystudzić.
Lemon curd: Jajka i żółtka roztrzepać w rondelku, dodać sok i skórkę z cytryny, cukier i mąkę ziemniaczaną. Podgrzewać na wolnym ogniu (lub w kąpieli wodnej) cały czas mieszając trzepaczką przez kilka minut. Kiedy krem zacznie gęstnieć, rondel zdjąć z ognia i dodać pokrojone w kostkę masło. Ponowie postawić na gazie i chwilę podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia się masła i zgęstnienia kremu. Krem wystudzić. Jeśli krem będzie miał grudki można zmiksować go blenderem lub przetrzeć przez sitko. Na ciasto przełożyć lemon curd, udekorować bezami, malinami i czekoladowymi jajkami. Schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny.