Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dobry pomysł na słodką dekorację do koszyczka wielkanocnego. Kolorowa odsłona tradycyjnego mazurka. Połączenie aromatycznej wanilii z wyrazistym smakiem powideł z czarnej porzeczki. Dużo zabawy przy dekorowaniu.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 361
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 386
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 820
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 361
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 386
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 820
Składniki
CIASTO KRUCHE: Mąkę przesiać do miski. Dołożyć cukier i proszek do pieczenia, oraz masło, żółtka i śmietanę. Lekko podsypując mąką zagniatamy ciasto. Powinno mieć formę stałą i nie powinno doklejać się do rąk. Przygotowane ciasto odkładamy do lodówki na min. 1h. Można przygotować dzień przed upieczeniem. Pieczemy ok. 20 min. Blachę o wymiarach ok.25/35cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 1.5 cm i wkładamy do blachy.
MASA KAJMAKOWA: Mleko zagotować z wanilią. Następnie wyjąć z mleka wanilię i wsypać cukier.Mieszając, gotować, aż masa zgęstnieje. Jej kolor będzie lekko żółty. Konsystencja masy jest dobra, gdy kropla wylana na talerzyk nie rozlewa się. Masę zdjąć z ognia i mieszać, aż lekko przestygnie. Następnie dodać miękkie masło i mieszać do otrzymania jednolitej, oleistej konsystencji.
DEKORACJA: Z upieczonego ciasta wycinamy 2X kształt jaja. Jedną część smarujemy powidłami, drugą kajmakiem. Układamy jedną na drugiej. Dekorujemy według uznania wiórkami kokosowymi, lentilkami, rodzynkami, suszoną żurawiną i kandyzowaną skórką pomarańczy. Najlepiej skosztować mazurka na drugi dzień. Ciasto będzie wtedy miękkie i puszyste. Masa kajmakowa zastygnie ale jej konsystencja stanie się aksamitna. Powodzenia i smacznego ;)