Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Święta za pasem, więc trzeba pomału pomyśleć co i jak przygotować. Oczywiście nie może zabraknąć słodkości, a wśród nich kolorowych i pięknych mazurków. Jednym z moich ulubionych jest ten z pomarańczą. Rok temu wszystkim bardzo smakował, więc już nie mogę doczekać się jego smaku. :)
Zabielenie zupy serkiem topionym świetnie podkreśla smak fasolki a i osoby z...
Odsłon: 133
Przepis dnia
Wspaniała, aromatyczna i wilgotna cytrynowa babka z cukinią powstała przy oka...
Odsłon: 614
Idealne na śniadanie lub podwieczorek
Odsłon: 532
Zabielenie zupy serkiem topionym świetnie podkreśla smak fasolki a i osoby z...
Odsłon: 133
Przepis dnia
Wspaniała, aromatyczna i wilgotna cytrynowa babka z cukinią powstała przy oka...
Odsłon: 614
Idealne na śniadanie lub podwieczorek
Odsłon: 532
Składniki
CIASTO Obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko, dodać miękkie masło i posiekać nożem. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto najlepiej rękami. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 mi Po tym czasie gotowe ciasto rozwałkować, wyciąć ulubiony kształt, a na brzegu uformować ramkę. Ciasta wystarczy na jeden duży mazurek lub dwa mniejsze. Tak przygotowane ciasto ponakłuwać widelcem i piec w temp. 180 stopni, przez ok 30 min. Upieczone mazurki zostawić do wystygnięcia. LUKIER POMARAŃCZOWY Pomarańcze i cytryny bardzo dokładnie umyć, a najlepiej wyparzyć. Zetrzeć skórkę, następnie obrać owoce, usunąć pestki i podzielić na mniejsze kawałki i zblendować. Zmiksowane cytrusy zasypać cukrem, dodać startą skórkę i gotować ok. 30-40 minut (aż wyparuje woda), by zrobiła się z nich konfitura. DEKORACJA Pomarańcze dokładnie umyć, obrać ze skórki i pokroić w plastry. Zimne mazurki udekorować plastrami pomarańczy, zalać lukrem pomarańczowym (najlepiej jeszcze ciepłym) i dekorować czym dusza zapragnie.
Smacznego :)