Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mazurki wielkanocne są pełne smaków, różnych kształtów i wzorów. Te tradycyjne warstwowo są przygotowywane, marmoladami przekładane. Na świątecznych stołach pięknie się prezentują i wyjątkowo smakują. Z 400 g mąki ciasto kruche wyrobiłam, 2 podłużne foremki wyłożyłam, a żeby nic się nie zmarnowało, to ciasto w mniejszych foremkach na babeczki „wylądowało”. Jedno ciasto, a trzy pomysły na święta przygotowałam, do którego bakalie wykorzystałam.
podłużne foremki na tarte ok. 35/11 cm, trzepaczka do ubijania
Oponki dubajskie to deser, który zainspirowała popularność czekolady dubajski...
Odsłon: 729
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 198
Sernik cytrynowy to deser o wyjątkowo delikatnej konsystencji i orzeźwiającym...
Odsłon: 45
Cenisz szybko przygotowane desery? Nie lubisz ociekających tłuszczem wypieków...
Odsłon: 2273
Oponki dubajskie to deser, który zainspirowała popularność czekolady dubajski...
Odsłon: 729
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 198
Sernik cytrynowy to deser o wyjątkowo delikatnej konsystencji i orzeźwiającym...
Odsłon: 45
Cenisz szybko przygotowane desery? Nie lubisz ociekających tłuszczem wypieków...
Odsłon: 2273
Składniki
Ciasto na dwie foremki: Do mąki dodać sól, cukier i drobno pokrojone masło. Dołożyć żółtko i energicznie zagnieść ciasto, jeśli będzie się rozpadać, dodać po 1 łyżce wody. Podzielić na dwie części, rozwałkować na ok. 3 – 4 mm, aby pasowały do formy. Brzegi wyrównać i docisnąć do boków formy, dno ciasta nakłuć widelcem. Schłodzić w lodówce ok. 30 min. Piecz w 210°C ok. 15 min. Delikatnie wyjąć z formy i tę samą czynność powtórzyć z drugą częścią ciasta, z tym że już nie trzeba schładzać. Rada: jeśli zostanie ciasto, można przygotować ciasteczka lub upiec w foremkach na babeczki.
Mazurek czekoladowo bakaliowy: Orzechy pokroić bardzo drobno, można też krótko zmiksować w blenderze. Czekoladę podzielić na kostki. W rondelku podgrzać śmietankę zdjąć z ognia, dodać czekoladę i pozostawić na ok. 2 min. Następnie trzepaczką energicznie wymieszać do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Odczekać chwilę (ok. 1-2 min), żeby masa delikatnie przestygła, dodać miękkie masło i wymieszać trzepaczką. Masę połączyć z orzechami i przelać na przestudzone ciasto, ozdobić jajeczkami. Odstawić do lodówki na min. 2 godz.
Mazurek przekładanka: Dno ciasta posmarować marmoladą. Krem biały: w kąpieli wodnej podgrzać śmietankę, rozpuścić w niej masło i białą czekoladę. Wymieszać do powstania gładkiej masy. Po przestygnięciu schłodzić ok. 1 godz. w lodówce. Za pomocą trzepaczki utrzeć na puszystą masę, przełożyć na ciasto z marmoladą. Całość posypać wiórkami kokosowymi, ozdobić posypką cukrową i rafaello. Odstawić do lodówki, do zastygnięcia.
Babeczki: dno posmarować marmoladą, ubić 2 białka z cukrem pudrem ok. 120 g. Za pomocą szprycy, nałożyć na ciasto. Piec w temp 110°C ok. 40 min. Przed podaniem wierzch, posypać pokruszonymi, suszonymi owocami drzewa bochenkowego, czyli jackfruit.