Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Metrowiec lub ciasto oliwkowe. U nas w domu występowało pod tymi nazwami. Niezwykle delikatne biszkopty przełożone masą budyniową. Zawsze pojawiał się u nas na Święta i każde imieniny. Jest banalne w przygotowaniu i nie zajmuje dużo czasu czyli idealne mmna Święta Bożego Narodzenia kiedy mam ogrom pracy w kuchni.
Placki z cukinii niemal jak ziemniaczane, delikatne, chrupiące, cieniutkie, t...
Odsłon: 53
Czyli makaron na policzkach wieprzowych - guanciale. Czyli podróż w poszukiwa...
Odsłon: 26
Malfatti to włoskie małe kluseczki przeważnie ze szpinakiem i serem, polane s...
Odsłon: 46
Placki z cukinii niemal jak ziemniaczane, delikatne, chrupiące, cieniutkie, t...
Odsłon: 53
Czyli makaron na policzkach wieprzowych - guanciale. Czyli podróż w poszukiwa...
Odsłon: 26
Malfatti to włoskie małe kluseczki przeważnie ze szpinakiem i serem, polane s...
Odsłon: 46
Składniki
CIASTO: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na puszystą pianę. Dodajemy cukry i miksujemy jeszcze chwilę. Następnie dodajemy po jednym żółtku, miksujemy do białości. Cienkim strumieniem wlewamy mleko, następnie olej. Dodajemy przesianą i połączoną z proszkiem do pieczenia mąkę łyżka po łyżce. Miksujemy tylko do połączenia. Połową ciasta wypełniamy formę wyłożoną papierem do pieczenia lub dobrze natłuszczoną i posypaną bułką tartą. Do drugiej połowy ciasta dodajemy kakao, delikatnie mieszamy do połączenia i wlewamy do drugiej formy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy ok 35-40minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy na kracie.
KREM: 500 ml mleka zagotowujemy. W pozostałym rozpuszczamy pozostałe składniki. Wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy aż budyń będzie gęsty. Przykrywamy folią stretch, zostawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy, dodajemy po łyżce budyniu i miksujemy do połączenia składników. Wystudzone blaty ciasta kroimy na kromki. Smarujemy kremem na przemian raz jasną, raz ciemną i sklejamy. Powstaną dwa ciasta.
POLEWA: Śmietankę podgrzewamy, kiedy zaczną pojawiać się bąbelki przy krawędzi garnka wyłączamy palnik i dodajemy posiekaną czekoladę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Lekko przestudzoną polewą polewamy ciasta i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Wskazówki: 1.Czekoladę gorzką możesz zamienić na białą lub 50/50 (mleczną i gorzką). 2.Jeśli zostanie Ci masa możesz posmarować nią wierzch ciasta oraz boki. 3. Użyłam szklanki o pojemności 250ml