Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto dwukolorowe,przekładane kremem budyniowym...
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 31
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 18
Dzisiaj danie z podrobów czyli ozorki w sosie chrzanowym , danie proste i łat...
Odsłon: 25
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 31
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 18
Dzisiaj danie z podrobów czyli ozorki w sosie chrzanowym , danie proste i łat...
Odsłon: 25
Składniki
Polewa czekoladowa: Polewa: - 13 dag margaryny - 5 łyżek cukru pudru - 3 łyżki kakao - 2 łyżki wody - 1 łyżka żelatyny - 5 łyżek kwaśnej gęstej śmietany Żelatynę rozpuścić w wodzie, cukier, kakao, margarynę i rozpuszczonążelatynę dobrze wymieszać i stopniowo podgrzewać do połączenia wszystkich składników. Nie dopuścić do zagotowania. Po przestudzeniu(lekko ciepła) dodać (po łyżce) śmietanę.Roztrzepać.
Ciasto jasne: 3 jajka i 3 żółtka ubić z cukrem,dodać wodę,olej,proszek i dokładnie wymieszać.Następnie dodać mąkę i pianę ubitą z 3 białek oraz łyżeczkę octu. Ciasto kakaowe: 3 jajka i 3 żółtka ubić z cukrem,dodać wodę,olej,proszek i dokładnie wymieszać.Następnie dodać mąkę,kakao i pianę ubitą z 3 białek oraz łyżeczkę octu. Krem budyniowy: 1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem, wlać rozrobioną w 0,5 szklanki mleka mąkę i ugotować budyń.Masło utrzeć i dodawać ostudzony budyń i dalej ucierać. Można dodać troszeczkę rumu.
Pieczemy dwa placki i każdy przekrawamy na 2 części. 1 część ciasta jasnego i 1 część kakaowego kroimy w równe paski. Warstwy: -jasne ciasto -krem -układane na przemian paski -krem -układane na przemian paski -krem -cimne ciasto -polewa czekoladowa