Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chcesz zrobić wrażenie na rodzinie w czasie świąt lub innych spotkań? Przygotuj metrowiec siostry Anastazji. Po przekrojeniu ciasto to wygląda spektakularnie, ale nie daj się zwieść - wbrew pozorom jego przygotowanie jest bardzo proste.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19997
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 525
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 602
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7029
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244595
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19997
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 525
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 602
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7029
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244595
Składniki
Jajka wyciągnąć z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Połącz z cukrem białym i waniliowym. Zmiksuj na jasną i puszystą masę. Wlewaj cienkim strumieniem olej, a następnie wodę. Nie przestawaj miksować aż do połączenia składników. Mąkę pszenną przesiej wraz z proszkiem do pieczenia i odrobiną soli. Wmieszaj we wcześniej przygotowaną masę. Podziel ciasto na dwie równe części. Do pierwszej z nich dodaj kakao, a do drugiej mąkę pszenną. Wymieszaj.
Przygotuj dwie takie same formy keksówki. Do jednej wlej jasne ciasto, a do drugiej ciemne. Włóż do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza na około 30-35 minut aż do suchego patyczka.
W tym czasie przygotuj domowy budyń. Odlej 1/4 szklanki mleka, dodaj do niego żółtka i skrobię ziemniaczaną. Wymieszaj z pomocą trzepaczki. W garnku zagotuj pozostałe mleko wraz z cukrem. Mieszaj od czasu do czasu. Na koniec dodaj ziarenka wanilii. Kiedy mleko zacznie się gotować, wlej przygotowaną mieszankę. Energicznie mieszaj, aby nie było grudek. Gotuj na małym ogniu 2-3 minuty aż budyń zgęstnieje. Odstaw do wystudzenia. Masło w temperaturze pokojowej umieść w misie miksera. Ubij na jasną i puszystą masę. Dodawaj po łyżce przestudzony budyń, cały czas miksując. Krem powinien być gęsty i jednolity.
Kiedy ciasto będzie już gotowe i przestudzone, pokrój je na dwucentymetrowe paski. Następnie układaj na przemian jasne ciasto, krem budyniowy i ciemne ciasto. Jeśli zostanie ci na końcu odrobina kremu, wysmaruj wierzch. Śmietankę zagotuj, dodaj czekoladę i mieszaj tak długo aż polewa będzie gładka i błyszcząca. Udekoruj nią ciasto. Metrowiec włóż do lodówki na minimum całą noc, aby krem stężał.