Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
smaczne, orzeźwiające ciasto. lekkie, delikatnie miętowe ... polecam :-)
Przepis dnia
Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popul...
Odsłon: 510
Proponuję soczystą pierś z kurczaka w cudownym i zdrowym sosie.
Odsłon: 2249
Panierowana w jajku i bułce tartej smaczna ryba Miruna podana z ziemniakami i...
Odsłon: 48
Przepis dnia
Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popul...
Odsłon: 510
Proponuję soczystą pierś z kurczaka w cudownym i zdrowym sosie.
Odsłon: 2249
Panierowana w jajku i bułce tartej smaczna ryba Miruna podana z ziemniakami i...
Odsłon: 48
Składniki
Biszkopt: Białka należy ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier. Następnie dodawać żółtka, nadal mieszając. Mąkę, proszek do pieczenia i budynie przesiać i dodać do masy. Całość delikatnie wymieszać. Przełożyć do blachy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, piec w temp. 170 stopni ok. 20 - 25min. Po wyjęciu z piekarnika zrzucić blachę z biszkoptem z wysokości ok. 40-50cm, wystudzić. Masa miętowa: Wodę należy wlać do małego garnka, wrzucić landrynki i całość podgrzewać tak długo aż cukierki się całkowicie rozpuszczą (trwa to ok. 20 min.) Zagotować dwie szklanki mleka z cukrem, gdy już się gotuje dolać syrop miętowy i rozrobiony w pozostałym mleku proszek budyniowy. Zagotować mieszając i odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć na puszysta masę i porcjami dodawać miętowy budyń. Tak przygotowana masę wyłożyć na biszkopt. (Można go wcześniej odrobinę nasączyć wodą z cukrem). Na masę ułożyć herbatniki. Pianka: Galaretkę rozpuścić w 12 szkl. wrzątku, odstawić do lekkiego stężenia. W tym czasie ubić na sztywno dobrze schłodzoną śmietankę. Do śmietanki wlać delikatnie tężejącą galaretkę, dokładnie wymieszać i wylać na herbatniki. Na wierzch zetrzeć gorzką czekoladę. Schłodzić w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc. Smacznego :-)