cha, aromatyczna tarta migdałowa z figami jest przepyszna. Mimo, że ciasto nie chce współpracować po upieczeniu nie ma problemu z krojeniem i wyciąganiem. Oczywiście, jeśli lubicie inne owoce możecie śmiało zastąpić figi, choć nie ukrywam to połączenie jest nieziemskie. Wiem, że ostatnio dostarczam Wam większość przepisu z figami, ale moje drzewko tak obrodziło w tym roku tymi przepysznymi owocami i korzystam z jego zasobów w najróżniejszych postaciach.
Migdałowa tarta z figami
Składniki
- Składniki ciasta:
- 75 g masła
- 50 g cukru
- 15 g zmielonych migdałów
- 1 jajko
- 125 g mąki
- 10 fig – około 650g
- Składniki kremu:
- 100 g zmielonych migdałów
- 100 g cukru
- 2 jajka
- ¾ szklanki śmietanki kremówki
Składniki
- Składniki ciasta:
- 75 g masła
- 50 g cukru
- 15 g zmielonych migdałów
- 1 jajko
- 125 g mąki
- 10 fig – około 650g
- Składniki kremu:
- 100 g zmielonych migdałów
- 100 g cukru
- 2 jajka
- ¾ szklanki śmietanki kremówki

Etapy przygotowania
Do przygotowania ciasta zmiel migdały. Dodaj je do miski z suchymi składnikami.

Następnie do suchych dodaj mokre, czyli jajko i masło. Całość zagnieć, przełóż na folie spożywczą, zawiń i włóż do lodówki na około 1 h lub dłużej.

W tym czasie przygotuj krem. Zmiel migdały. Wymieszaj z wszystkimi pozostałymi składnikami widelcem.

Pokrój figi na ćwiartki lub na takie części jak lubisz.

Gdy upłynie czas chłodzenia ciasta rozłóż je najlepiej dłonią na blasze do tarty. Ciasto ciężko rozwałkować, więc lepiej zrobić to ręcznie, dość szybko gdyż masło topi się w dłoni. Nie przejmuj się, że boki są nie idealnie rozsmarowane jak przy standardowej tarcie. Ciasto po upieczeniu ładnie odchodzi od formy.

Ciasto nie potrzebuje podpieczenia. Od razu wylewamy na nie krem i układamy figi skórką do dołu. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 30 minut.

Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 139
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 139



Składniki
- Składniki ciasta:
- 75 g masła
- 50 g cukru
- 15 g zmielonych migdałów
- 1 jajko
- 125 g mąki
- 10 fig – około 650g
- Składniki kremu:
- 100 g zmielonych migdałów
- 100 g cukru
- 2 jajka
- ¾ szklanki śmietanki kremówki
Do przygotowania ciasta zmiel migdały. Dodaj je do miski z suchymi składnikami.
Następnie do suchych dodaj mokre, czyli jajko i masło. Całość zagnieć, przełóż na folie spożywczą, zawiń i włóż do lodówki na około 1 h lub dłużej.
W tym czasie przygotuj krem. Zmiel migdały. Wymieszaj z wszystkimi pozostałymi składnikami widelcem.
Pokrój figi na ćwiartki lub na takie części jak lubisz.
Gdy upłynie czas chłodzenia ciasta rozłóż je najlepiej dłonią na blasze do tarty. Ciasto ciężko rozwałkować, więc lepiej zrobić to ręcznie, dość szybko gdyż masło topi się w dłoni. Nie przejmuj się, że boki są nie idealnie rozsmarowane jak przy standardowej tarcie. Ciasto po upieczeniu ładnie odchodzi od formy.
Ciasto nie potrzebuje podpieczenia. Od razu wylewamy na nie krem i układamy figi skórką do dołu. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 30 minut.
Pyszności :)