Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 19-12-2017
Kruche, chrupiące migdałowe ciasteczka - idealne do zapakowania jako słodki upominek świąteczny.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5499
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 998
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11967
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5114
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1422
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5499
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 998
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11967
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5114
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1422
Składniki
Oddzielić białko od żółtka. Do miski dodać mąkę, mielone migdały i cukier - przemieszać, następnie dodać masło, żółtko i ekstrak waniliowy - zagnieść gładkie ciasto. Ciasto schłodzić godzinę w lodówce.
Po wyjęciu z lodówki rozwałkować ciasto na ok 3 milimetry i wyciąć z ciasta kółka. Ewentualnie z ciasta fromować kulki i rozplaszczać żeby powstało okrągłe ciasteczko. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ubić białko i posmarować nim każde ciasteczko a następnie posypać płatkami migdałów. Piec 15 minut aż się ładnie zarumienią.