Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W okresie karnawału jest tradycja dogadzania sobie i innym słodkimi wypiekami. Proponuję słodkie małe pączki oblane polewą migdałową.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4252
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416838
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4252
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416838
Składniki
1. Drożdże utrzeć z cukrem, rozprowadzić z wodą, odstawić na 10 minut.
2. Mąkę wsypać do naczynia, dodać sól, jogurt i drożdże, wyrobić gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia.
3. Cukier, wodę i sok z cytryny gotować tak długo, aż powstanie gęsty syrop, wtedy wymieszać go z aromatem i zmielonymi migdałami.
4. Na głębokiej patelni rozgrzać olej i łyżeczką kłaść pączki, lub formować ręką kuleczki. Smażyć je z obu stron na ciemnozłoty kolor, wyjmować łyżką cedzakową, osączyć z tłuszczu na bibule.
5. Podawać polane ciepłym syropem.