Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj przepis na pyszne migdałowe ciasteczka, migdałowe rożki. Delikatne i rozpływające się w ustach ciasteczka, które są banalnie proste do przygotowania. Mocno maślane i kruche. Idealne na świąteczny stół lub do na co dzień jako dodatek do kawy.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 119
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 119
Składniki
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do masła dodać skórkę z cytryny, cukier z wanilia i mleko. Całość dobrze wymieszać i dodać sól, zmielone migdały i stopniowo mąkę. Dobrze wymieszać do połączenia wszystkich składników. Ciasto wyrobić na gładką masę.
Porcję gotowego ciasta rozwałkować na jedno centymetrowy wałek i pokroić go na cztero centymetrowe kawałki. Z każdego kawałka uformować rożek. Patrz film. Jeśli ciasto będzie się kleić, stolnicę można delikatnie posmarować olejem.
Każdy z rożków wyłożyć na formę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Następnie ciasteczka posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać płatkami migdałów. Ciasteczka piec w nagrzanym piekarniku w 180 st. C, funkcja piekarnika góra – dół. Piec około 15 minut. Smacznego!