Migdałowiec
Składniki
- CIASTO:
- mąka, 3 szklanki
- margaryna, 1 i 1/3 kostki
- proszek do pieczenia, 1,5 łyżeczki
- cukier waniliowy
- żółtka, 5
- piana:
- białka, 5
- cukier, 1 szklanka
- płatki migdałowe, 25 dag
- KREM:
- mleko skondensowane słodzone, 1 puszka
- masło, 1,5 kostki
Składniki
- CIASTO:
- mąka, 3 szklanki
- margaryna, 1 i 1/3 kostki
- proszek do pieczenia, 1,5 łyżeczki
- cukier waniliowy
- żółtka, 5
- piana:
- białka, 5
- cukier, 1 szklanka
- płatki migdałowe, 25 dag
- KREM:
- mleko skondensowane słodzone, 1 puszka
- masło, 1,5 kostki

Etapy przygotowania
Zagnieść kruche ciasto, podzielić na trzy części i schłodzić w lodówce przez 2 godziny. Ciastem wylepiamy dużą blachę( robimy trzy placki) wyścieloną papierem.
Białka ubić z cukrem, podzielić na trzy części.Każdy placek smarujemy białkiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ok. 30- 40 min. w temperaturze 180 stopni.
Mleko gotujemy w puszce przez 2 godz. Masło utrzeć , dodawać po łyżce wystudzone mleko.
Kremem przełożyć placki. Ciasto najlepiej smakuje po 2 dniach. Doskonale też się mrozi, więc można je przygotować wcześniej. SMACZNEGO !!!
Przepis w Waszym wykonaniu (6)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Krem pistacjowy to dość drogi produkt, a w dodatku często nie składa się z pi...
Odsłon: 562

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 82
Ostatnio komentowane przepisy

Krem pistacjowy to dość drogi produkt, a w dodatku często nie składa się z pi...
Odsłon: 562

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 82



Składniki
- CIASTO:
- mąka, 3 szklanki
- margaryna, 1 i 1/3 kostki
- proszek do pieczenia, 1,5 łyżeczki
- cukier waniliowy
- żółtka, 5
- piana:
- białka, 5
- cukier, 1 szklanka
- płatki migdałowe, 25 dag
- KREM:
- mleko skondensowane słodzone, 1 puszka
- masło, 1,5 kostki
Zagnieść kruche ciasto, podzielić na trzy części i schłodzić w lodówce przez 2 godziny. Ciastem wylepiamy dużą blachę( robimy trzy placki) wyścieloną papierem.
Białka ubić z cukrem, podzielić na trzy części.Każdy placek smarujemy białkiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ok. 30- 40 min. w temperaturze 180 stopni.
Mleko gotujemy w puszce przez 2 godz. Masło utrzeć , dodawać po łyżce wystudzone mleko.
Kremem przełożyć placki. Ciasto najlepiej smakuje po 2 dniach. Doskonale też się mrozi, więc można je przygotować wcześniej. SMACZNEGO !!!