Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto, które urzekło mnie smakiem. A jest bardzo proste do zrobienia. Delikatne placki migdałowe przełożone ubitą śmietaną kremówką nie są za słodkie. No chyba, że polejemy dużą ilością polewy czekoladowej :)
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 371
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 396
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 824
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 371
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 396
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 824
Składniki
Ciasto Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy mielone migdały, startą skórkę z cytryny, cukier puder i masło - wszystko siekamy. Dodajemy jajka i śmietanę i zagniatamy ciasto, które następnie chłodzimy w lodówce 30 minut. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Każdą rozwałkowujemy i przekładamy do prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach (każdy). Upieczone blaty studzimy.
Masa śmietanowa Śmietanę mieszamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy śmietan fix i likier lub aromat migdałowy. Kruche blaty migdałowe przekładamy masą śmietanową. Cienką warstwą kremu smarujemy wierzch i boki ciasta i ozdabiamy migdałami i polewą czekoladową.