Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przypadkiem udało mi się zrobić smaczne, bezglutenowe ciasto. Miało być drożdżowe na mące pszennej, ale mąka pszenna "wyszła" i w szafce zostały same ciemne rodzaje, m.in. mąka gryczana. Postanowiłam zaryzykować. Wyszło całkiem, całkiem. Co prawda ciasto nie wyrosło tak pulchne jak na mące pszennej, ale do zjedzenia było ok. Najlepsze świeże, na drugi dzień już niestety nie było takie dobre.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 355
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 49
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 378
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 814
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 355
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 49
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 378
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 814
Składniki
W misce wymieszać mąkę, 100g cukru, połowę skórki cytrynowej i sól. Drożdże wkruszyć do 200ml mleka, dodać łyżkę cukru i całość wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Wlać do suchych składników, dodać 1 jajko i masło i całość zagnieść. Następnie odstawić przykryte w ciepłe miejsce na ok. 35-40 minut.
Żurawinę pokroić na mniejsze kawałki. Z drugiego jajka oddzielić zółtko od białka. Żółtko odstawić na bok, obydwa białka ubić na sztywno dodając powoli resztę cukru. Do białek wsypać migdały, pozostałą skórkę cytrynową i żurawinę, dokładnie wymieszać.
Żołtko rozkłócić z łyżką mleka. Na posypanej mąką stolnicy ponownie zagnieść ciasto, potem rozwałkować na placek (ok. 50x30cm). Masę migdałową rozprowadzić równomiernie na cieście.
Następnie zwinąć w roladę i położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Roladę przeciąć wzdłuż na pół.
Połówki rolady przeplatać, tak, aby nadzienie było zawsze na wierzchu.
Potem uformować wieniec, końcówki schować pod spód i dobrze ścisnąć. Wierzch ciasta posmarować rozmąconym żółtkiem i posypać płatkami migdałowymi. Odstawić przykryte na 20 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Wieniec piec na najniższym poziomie piekarnika ok. 45 minut, po 30 minutach pieczenia ew. przykryć papierem. Smacznego :)