Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie, smaczne z lekkim smakiem piernikowym.Ciasto zaraz po upieczeniu jest miękkie, potem robi się twarde ale po 4-5 godzinach znowu mięknie.
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 489
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 16726
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 416
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 489
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 16726
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 416
Składniki
Żółtka ucieramy z cukrem i śmietaną aż rozpuści się cukier. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę, po lekkim wymieszaniu zagniatamy ciasto. Wałkujemy na 3-4 milimetrowej grubości placek i wycinamy kółka. Pieczemy około 25 minut w 180* C.
Jak mamy upieczone ciasteczka robimy lukier. Ubijamy na sztywno jedno białko ze szczyptą soli, dodajemy przesiany cukier puder i ubijamy jeszcze by rozpuścił się cukier. Od naszego lukru odkładamy 2 łyżki (około jednej trzeciej) i dodajemy czerwony barwnik. Wykładamy czerwony lukier do woreczka śniadaniowego, odcinamy róg torebki i robimy czapeczki.
Białym lukrem robimy brodę, i resztę naszego mikołajka.
Z czekoladowych kropelek robimy oczka, a z reszty czerwonego barwnika uśmiech i czekamy by lukier dobrze zastygł.
Nasze mikołajki są gotowe :)