Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna beza z kremem i owocami
Temu smaku nie oprze się nikt, wypróbuj i przekonaj się. To wyjątkowo aromaty...
Odsłon: 280
Przepis dnia
Malfatti to włoskie małe kluseczki przeważnie ze szpinakiem i serem, polane s...
Odsłon: 318
Temu smaku nie oprze się nikt, wypróbuj i przekonaj się. To wyjątkowo aromaty...
Odsłon: 280
Przepis dnia
Malfatti to włoskie małe kluseczki przeważnie ze szpinakiem i serem, polane s...
Odsłon: 318
Składniki
Przygotowanie bezy. Na samym początku oddzielamy żółtka od białek i zostawiamy je na godzinę do zrównania temperatury z otoczeniem. Jest to przy tej bezie kluczowe. W międzyczasie włączamy piekarnik na 150 stopni termoobieg. Gdy piekarnik nagrzeje się, zmniejszamy temperaturę do 120 stopni.
Białka ubijamy na średnich obrotach ,stopniowo dodajemy małe porcje białego cukru i delikatnie zwiększamy obroty miksera na trochę większe. Ubijamy na jednolitą, sztywną ,lśniącą pianę, która powinna ciągnąć się. Gdy piana jest ubita, przesiewamy do niej cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną. Delikatnie mieszamy łopatką. Dodajemy sok z cytryny.
Na papierze do pieczenia do pieczenia rysuje kółka o średnicy 12 cm, a następnie przekładamy na blaszkę Wykładamy masę na odrysowane kółka. Od dołu zbieramy masę i ciągniemy ją do góry. Robimy wgłębienie na krem. Beza powinna mieć wysokość około 6 cm. Bezy wkładamy do piekarnika na 80-95 minut. Z podanych proporcji powinno wyjść 7-8 bez.
Przygotowanie kremu. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną pianę. Do drugiej miski przekładamy serek mascarpone. Dodajemy cukier puder i mieszamy rózgą. Dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie łączymy całość. Gotowy krem wkładamy na 20 minut do lodówki.
Dekoracja. Nakładamy krem do wgłębienia bezy. Górę dekorujemy swoimi ulubionymi owocami, Całość oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!