Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Małe, delikatne, drożdżowe, rogaliki kokosowe. Pyszne, słodziutkie, zabawnie poskręcane, na jeden, dwa kęsy zjadane. Z przepisu 64 sztuki upieczone i tylko jest jeden minus, szybko zostały zjedzone. Babcia takie wypiekała, tylko w większe rogale ciasto skręcała.
Pierogi po zbójnicku z pewnością zadowolą każdego głodomora. Mięciutkie ciast...
Odsłon: 14670
Nie ma nic lepszego niż tort czekoladowy! Ciasto łatwo się kroi, jest wilgotn...
Odsłon: 96
Pierogi po zbójnicku z pewnością zadowolą każdego głodomora. Mięciutkie ciast...
Odsłon: 14670
Nie ma nic lepszego niż tort czekoladowy! Ciasto łatwo się kroi, jest wilgotn...
Odsłon: 96
Składniki
Nadzienie: Do garnka o szerokim dnie wsypujemy kokos, cukier i delikatnie prażymy 2 min. Wlewamy mleczko kokosowe, podgrzewamy ok. 10 min, mieszamy, do momentu aż masa zgęstnieje. Studzimy w temp. pokojowej.
Ciasto: Masło rozpuszczamy. Do dużej miski wlewamy ciepłe mleko temp. ok 38°C, rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy 100 g mąki i 1 łyżeczkę cukru pudru. Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia. Do zaczynu, wlewamy masło, dodajemy jajka, pozostały cukier, sól, dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, stopniowo dodajemy mąkę. Na końcu wyrabiamy ręką, powinno być gładkie i elastyczne. Formułujemy kulę, przykrywamy i odstawiamy na 1 godz. do wyrośnięcia.
Ciasto i nadzienie dzielimy na 4 równe części. Jedną część ciasta rozwałkowujemy na okrąg o średnicy ok. 28-30 cm, rozprowadzamy na nim masę kokosową. Za pomocą noża do pizzy kroimy na 16 równych części. Każdy trójkącik, zaczynając od zewnętrznej części, delikatnie zwijamy. Przekładamy na blachę od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Tuż przed pieczeniem, wierzch rogalików smarujemy mlekiem. Pieczemy ok. 12 min w 180°C.
Studzimy na kratce z piekarnika, następnie posypujemy cukrem pudrem.