Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo efektowny deser. Świetnie się sprawdzi kiedy będziemy chcieli zrobić na kimś wrażenie.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 369
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 395
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 822
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 369
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 395
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 822
Składniki
Serniczki: W kąpieli wodnej należy rozpuścić 300g białej czekolady a następnie odstawić do wystygnięcia. W kubku rozpuścić 10g żelatyny w ciepłej ale nie wrzącej wodzie. Do miski wrzucamy 500g twarogu sernikowego i 150ml śmietanki kremówki 36%. Ścieramy skórkę z całej cytryny (cytrynę należy sparzyć wrzątkiem i dokładnie umyć) i dodajemy soku z połowy cytryny. Wszystko miksujemy na gładką masę. Następnie powoli dodajemy białą czekoladę, którą wcześniej rozpuściliśmy i wystudziliśmy i cały czas miksujemy. Tak samo robimy z żelatyną, która powinna już ostygnąć, ale wciąż musi być lejąca.
Serniczki nakładamy do silikonowych foremek i do środka wtykamy owoce (ja użyłem borówek, ale maliny albo inne sezonowe owoce też zdadzą egzamin). Wierzch musimy wyrównać aby był idealnie gładki. Silikonową formę lub foremki wkładamy na godzinę do zamrażarki.
Polewa lustrzana: Rozpuszczamy 20g żelatyny w ciepłej wodzie (nie wrzącej) 300g cukru podgrzewamy ze 150ml wody i mieszamy aż cukier się rozpuści. Dodajemy 200ml mleczka skondensowanego i mocno podgrzewamy (nie powinno nam to się zagotować). Następnie do gorącego mleczka z wodą i cukrem dodajemy 350g białej czekolady i mieszamy aż czekolada się rozpuści (trwa to dosłownie moment), dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy aż polewa będzie gładka.
Polewy jest sporo więc można ją podzielić i zrobić kilka kolorów. Potrzebne nam będą dowolne barwniki spożywcze, albo np. bardzo intensywny sok z buraka. Przygotowaną kolorową polewę należy wystudzić do momentu aż nabierze formę niemalże żelu. (w razie czego można ją jeszcze raz podgrzać)
Serniczki wyjmujemy z zamrażarki i z foremek. Ustawiamy na kratce do studzenia ciast, albo na takiej do pieczenia w piekarniku, tak aby polewa mogła swobodnie spłynąć i zmrożone serniczki polewamy gęstą chłodną polewą (około 32 stopni C). Czekamy aż polewa zastygnie i bardzo delikatnie przekładamy serniczki na talerzyki. Możemy użyć jadalnego złota do przystrojenia ich, albo podawać schłodzone bez żadnej dekoracji. Zapraszam do obejrzenia krótkiego filmu, w którym pokazuję krok po kroku jak przygotować ten przepis. Pozdrawiam i życzę smacznego!