Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świetna propozycja na coś słodkiego do kawki i od święta. Tartaletki są przepyszne, a w zasadzie to ten krem orzechowy robi całą robotę. Prosto i bez zbędnych ceregieli. Uważam, że to świetna propozycja na nadchodzące święta. Poniżej przepis na 8 małych tart o średnicy 10 cm:
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4690
Na moje rogaliki potrzebowałam 500 g mąki Dwa jajka 250 ml mleka 80 g m...
Odsłon: 4146
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4690
Na moje rogaliki potrzebowałam 500 g mąki Dwa jajka 250 ml mleka 80 g m...
Odsłon: 4146
Składniki
PRZYGOTOWANIE (ciasto): Z podanych składników wyrobić ciasto, następnie włożyć je do worka foliowego i odstawić do lodówki na około pół godziny. Foremki do tart wysmarować masłem. Ciasto podzielić na 8 części i każdą rozwałkować na koło, którym wypełnić dokładnie foremki. Nadmiar odciąć nożem. Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni góra-dół przez ok. 25 minut do lekkiego zrumienienia. Foremki wyjąć z piekarnika, odwrócić i wyjąć ciastka, studzić na kratce.
PRZYGOTOWANIE (krem): Mascarpone i masę krówkową ubijać razem na najwyższych obrotach przez kilka minut aż masa się trochę napuszy. Następnie dodać pokrojone orzechy i wymieszać. Krem nakładać rękawem cukierniczym lub łyżką na wystudzone tarty.
Tarty udekorować kawałkami bananów, migdałów i orzechów. Jeśli tart od razu nie zjemy, to banany skropić wcześniej sokiem z cytryny, żeby nie zbrązowiały i tarty trzymać w lodówce. SMACZNEGO!!!