Dzisiaj zapraszam na prosty deser – budyniowe, mocno kawowe tiramisu. To prosta i praktyczna wersja tego klasycznego włoskiego deseru, który na dobre zadomowił się nad Wisłą. Krem z mascarpone i budyniu jest gładki i, co najważniejsze, nie jest za słodki. Biszkopty wprowadzają tę charakterystyczną dla tiramisu kawowo – alkoholową nutę, a bita śmietana nadaje całości przyjemnej lekkości.
Mini tiramisu
Składniki
- 16 biszkoptów
- 150 g sera mascarpone
- 200 ml kawy
- 100 ml śmietany kremówki (30-36%)
- 1 łyżeczka (5 g) kakao
- 70 ml likieru kawowego
- 2 żółtka
- 250 ml mleka
- 0.5 szklanki (100 g) cukru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 2 łyżki (30 g) skrobii ziemniaczanej
Składniki
- 16 biszkoptów
- 150 g sera mascarpone
- 200 ml kawy
- 100 ml śmietany kremówki (30-36%)
- 1 łyżeczka (5 g) kakao
- 70 ml likieru kawowego
- 2 żółtka
- 250 ml mleka
- 0.5 szklanki (100 g) cukru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 2 łyżki (30 g) skrobii ziemniaczanej

Etapy przygotowania
Przygotuj budyń. Połowę mleka przelej do rondelka w którym przygotujesz budyń. Do drugiej połowy dodaj żółtka, pastę waniliową i skrobię ziemniaczaną. Starannie wymieszaj.
Rondelek z mlekiem postaw na średnim ogniu i dodaj cukier. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia cukru i lekko zagotuj. Zmniejsz ogień do minimum i dodaj resztę mleka, wymieszaj energicznie i zwiększ grzanie na średnie. Gotuj, stale mieszając, do uzyskania gęstej konsystencji.
Gotowy budyń przełóż do mniejszego naczynia i przykryj folią spożywczą. Wystudź całkowicie.
Połącz ze sobą mocną, zimną kawę i likier kawowy.
Do naczyń w których podasz tiramisu wkrusz po 1.5 biszkopta. Zalej je 3 łyżkami syropu kawowego i odstaw do nasiąknięcia.
Przełóż do miski ser mascarpone i wystudzony budyń. Wymieszaj mikserem do uzyskania półpłynnego kremu.
Wyłóż po dwie łyżki gotowego kremu na nasiąknięte biszkopty. Następnie ułóż kolejną warstwę namoczonych biszkoptów i wyłóż resztę kremu. Odstaw pucharki na chwilę do lodówki.
W tym czasie ubij śmietanę kremówkę na sztywno. Rozłóż ją równo w pucharkach.
Obficie posyp tiramisu ciemnym kakao i udekoruj wedle własnego uznania. Odstaw do lodówki na co najmniej godzinę do zestalenia.
Smacznego!
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Przyprawy
- Pierogi
- Dla zdrowia
Odsłon: 322
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Przyprawy
- Pierogi
- Dla zdrowia
Odsłon: 322



Składniki
- 16 biszkoptów
- 150 g sera mascarpone
- 200 ml kawy
- 100 ml śmietany kremówki (30-36%)
- 1 łyżeczka (5 g) kakao
- 70 ml likieru kawowego
- 2 żółtka
- 250 ml mleka
- 0.5 szklanki (100 g) cukru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 2 łyżki (30 g) skrobii ziemniaczanej
Przygotuj budyń. Połowę mleka przelej do rondelka w którym przygotujesz budyń. Do drugiej połowy dodaj żółtka, pastę waniliową i skrobię ziemniaczaną. Starannie wymieszaj.
Rondelek z mlekiem postaw na średnim ogniu i dodaj cukier. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia cukru i lekko zagotuj. Zmniejsz ogień do minimum i dodaj resztę mleka, wymieszaj energicznie i zwiększ grzanie na średnie. Gotuj, stale mieszając, do uzyskania gęstej konsystencji.
Gotowy budyń przełóż do mniejszego naczynia i przykryj folią spożywczą. Wystudź całkowicie.
Połącz ze sobą mocną, zimną kawę i likier kawowy.
Do naczyń w których podasz tiramisu wkrusz po 1.5 biszkopta. Zalej je 3 łyżkami syropu kawowego i odstaw do nasiąknięcia.
Przełóż do miski ser mascarpone i wystudzony budyń. Wymieszaj mikserem do uzyskania półpłynnego kremu.
Wyłóż po dwie łyżki gotowego kremu na nasiąknięte biszkopty. Następnie ułóż kolejną warstwę namoczonych biszkoptów i wyłóż resztę kremu. Odstaw pucharki na chwilę do lodówki.
W tym czasie ubij śmietanę kremówkę na sztywno. Rozłóż ją równo w pucharkach.
Obficie posyp tiramisu ciemnym kakao i udekoruj wedle własnego uznania. Odstaw do lodówki na co najmniej godzinę do zestalenia.
Smacznego!